Lékaři bez hranic obnovili záchranu migrantů ve Středozemního moře. Současně odsoudili údajnou nečinnost evropských vlád a snahu zastavit humanitární pomoc migrantům na moři. 

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) oznámila, že obnovuje pátrání po migrantech a jejich zachraňování ze Středozemního moře pobřeží Libye.

Organizace současně odsoudila údajnou nečinnost evropských vlád a jejich snahu zastavit humanitární pomoc na moři.

„Politici vám chtějí namluvit, že smrt stovek lidí na moři a utrpení tisíců uprchlíků a migrantů uvězněných v Libyi jsou přijatelnou cenou za jejich pokusy kontrolovat migraci,“ uvedla organizace MSF.

„Tvrdá realita je však taková, že zatímco hlásají konec evropské uprchlické krize, vědomě ignorují humanitární krizi, kterou jejich politika udržuje v Libyi a na moři,“ dodala.

Lékaři bez hranic provozují ve spolupráci s organizací SOS Méditerranée novou loď „Ocean Viking“. Ta se plaví pod norskou vlajkou. Koncem července zamíří do centrální části Středozemního moře.

V této části moře od začátku roku podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo nejméně 426 lidí.

Nevládní organizace MSF obnovuje činnost u pobřeží Libye sedm měsíců poté, co MSF a SOS Méditerranée ukončily záchranné operace lodi Aquarius. Poté, co italská vláda loni uzavřela přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius stal předmětem diplomatických sporů ohledně toho, kde migranty vylodit.

Plavidlo za dva roky svého fungování ve Středozemním moři zachránilo téměř 30 tisíc migrantů mířících z Afriky do Evropy. (sfr)