Dálnice v Chorvatsku jsou zacpané, směrem na jih se tvoří hodinové kolony

Dálnice i hraniční přechody v Chorvatsku jsou zacpané, auta čekají i několik hodin. Na dovolenou vyrážejí lidé ze západního Německa i Nizozemí. Německý automotoklub ADAC radí řidičům volit alternativní trasy a menší přechody.

Hodinové fronty se tvoří jak na dálničních tazích po celém Chorvatsku, tak na hraničních přechodech i v okolních zemích. Velké množství lidí směřuje z Německa do Turecka či jinam k moři. Jedou na dovolenou či navštívit příbuzné.

Obrovské fronty se vytvořily na přechodu Kapitan Andreevo z Bulharska do Turecka. Ačkoliv byly otevřené všechny automatizované výjezdy, auta si postála i 40 minut. Informoval o tom náčelník přechodu Emil Gočeva. Podle zpráv agentury BGNES projelo přes tento přechod během pátku na 9 tisíc aut a 30 tisíc cestujících.

Silný provoz byl hlavně na dálnici A1 (Záhřeb-Split-Ploče) a na obchvatu Záhřebu u mýtné brány Záhřeb-Lučko. Řidiči si také postáli na velkém hraničním přechodu Horgoš. A to navzdory její velikosti – k dispozici je až 7 jízdních pruhů.

Na pravděpodobnost hustého provozu upozornil český BESIP, ale také německý ADAC i rakouský ÖAMTC. BESIP dále varuje před dálnicí A1 ve směru ze Záhřebu na Split, Makarskou a Dubrovník. Kvůli poškozené vozovce mezi tunely Krpani a Sveti Rok je maximální povolená rychlost 100 kilometrů za hodinu.

(sle)