Státní rozpočet se v květnu pořádně prohnul při proplácení dotací dopravcům na zlevněné jízdné pro seniory a studenty. Vláda musela soukromým dopravcům uhradit 527 milionů, což je zatím nejvíce od doby, kdy bylo zavedeno dotované jízdné hromadné dopravy pro vybrané skupiny obyvatel.

Levnější jízdné pro studenty a seniory mělo podle původních plánů vyjít stát měsíčně na zhruba půl miliardy korun. Náklady za květen, který je zatím posledním vyčísleným měsícem, však byly dosud nejvyšší, dosáhly celkem 527 milionů.

Částku 500 milionů korun pro dopravce jako souhrnnou měsíční kompenzaci za výhodnější jízdenky pro studenty a seniory přesáhlo ministerstvo dopravy už podruhé. Květen byl však rekordní.

„Bylo od dopravců fakturováno celkem 527 milionů a 800 tisíc korun, což je doposud největší částka. Věříme, že nepřekročíme původně plánovanou částku,“ vysvětlila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Roční výdaje veřejných zdrojů na zlevněné jízdné se odhadují na 6 miliard korun.

„Od září minulého roku, kdy jsou kompenzace vypláceny, bylo ze strany státu vyplaceno asi 4,2 miliardy korun,“ doplnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Vláda nadále dotované jízdné obhajuje jako jednu ze svých programových priorit.

Samotné ministerstvo financí přitom na příští rok plánuje opětovně deficitní státní rozpočet s dluhem ve výši 40 miliard korun.

Jak uvedla ministryně financí Alena Schillerová, nevidí možnost, jak tento deficit snížit.

Samotné zlevněné jízdné obhajuje Schillerová navzdory tomu, že nebyla příznivcem tohoto opatření.

„Ne, neměla jsem z něj radost. Neměla jsem z něj radost, ale chápu to, že prostě pomohl důchodcům, tam je to asi 2 miliardy pro ty starobní důchodce, pomáhá studentům, takže on má určité dopady.“

„Píší mi, celá řada lidí mi píše, že se konečně podívala tam nebo onam. Takže má to sociálně-ekonomické dopady, které je třeba vyčíslit.“

„Já jsem absolutně odpůrce toho, když už jsme něco zavedli, a já upřímně říkám, radost jsem neměla, abychom to zase horečně za půl roku rušili. Takže udělejme si analýzu a bavme se o tom minimálně po horizontu 1 roku,“ prohlásila Schillerová. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTETE ZDE: 

Deficit státního rozpočtu 40 miliard na příští rok nejde snížit, přiznala Schillerová Zemanovi

Věčně deficitní rozpočet: Stát se z mínusů nevyhrabe, schodek 40 miliard až do roku 2022