Zemský ministr vnitra Grote navrhuje, aby města začala opět stavět středověká opevnění proti teroristům. (Ilustrační foto: redakční koláž)

V Německu chtějí začít opět budovat středověké hradby. Tentokrát však nikoliv proti útoku nepřátelských dobyvatelů, nýbrž na ochranu před teroristy. Ministr vnitra německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Hans-Joachim Grote (CDU) navrhl, aby se německá města bránila teroristům budováním městských opevnění a hradeb. Představitelé měst, obcí a krajů návrh odmítli. 

„Je to tak smutné, že se musíme izolovat. Od chvíle, co se to stalo na Breitscheidplatzu, každý ví, že lidové slavnosti jsou ohroženy novým typem zbraní, a to auty či kamióny,“ řekl Grote v souvislosti s útoky nákladními vozy na vánoční trh v Berlíně v roce 2016.

Podle něho by proto města měla být motivována, aby zajistila svou ochranu „městskou zdí nebo městským opevněním, možná i způsobem stavění budov kolem náměstí,“ prohlásil ministr.

„Před několika staletími nebyl k centrálním místům tak snadný přístup, jako je dnes. Existovalo jen několik úzkých ulic,“ vysvětlil dále.

Kritizoval také, že na některých místech obce zrušily různé slavnosti a festivaly kvůli tomu, že nebyly schopné zajistit bezpečnost.

„Zvláště v menších městech se veřejné oslavy chrání popelářskými vozy a nákladními vozy s naloženým pískem. To neodpovídá prostoru ani charakteru oslav,“ řekl politik CDU.

Ani vytahovací sloupky nejsou podle ministra řešením vzhledem k vysokým nákladům na údržbu.

„Stejně je to chabé zabezpečení. Dnes už nemáme co do činění s loupeživými rytíři, ale s lidmi, kteří pečlivě plánují něco daleko horšího,“ řekl.

Sdružení obcí návrh na městská opevnění odmítlo.

Bavorský ministr výstavby Hans Reichhart (CSU) Groteův nápad nazval „taktikou šíření paniky“.

„Nemůžeme zasahovat do našich míst a opět se obklopovat zdmi jako ve středověku. To absolutně neodpovídá našim liberálním ideálům veřejného prostoru,“ konstatoval Reichhart.

O bezpečnost se podle jeho slov postará policie.

Šéf německých krajských měst Reinhard Sager varoval před stavěním nových městských zdí a hradeb.

„Jsme otevřená společnost, ve městech a na vesnicích se lze veřejně shromažďovat,“ řekl.

Pokud by se důsledně uplatňoval Grotův nápad, musely by se provádět například vstupní kontroly na týdenních farmářských trzích nebo bleších trzích, aby se eliminovalo nebezpečí atentátníků s výbušnými pásy.

„Výstavba nových městských zdí nebo městských hradeb proto nemůže být opravdovým řešením proti hrozbám teroristických útoků, zejména proto, že tyto projekty by byly obtížné vzhledem k územnímu plánování, a pokud by fungovaly, tak jen z dlouhodobého hlediska,“ uvedla německá asociace měst. (sfr)