Kapitánka lodi s uprchlíky Carola Racketeová vyzvala EU, ať ukončí blokády lodí s migranty na palubě.

Německá kapitánka migrační lodě Carola Racketeová tlačí na Evropskou unii, aby ukončila blokády humanitárních plavidel s uprchlíky na palubě. Racketeovou, která navzdory zákazu italské vlády se 40 běženci na palubě zakotvila v přístavu Lampeduse, vyšetřují v Itálii. Nadále ovšem čelí podezření, že napomáhala ilegální migraci a z neuposlechnutí pokynu vojenské lodi. 

Racketeová byla zadržena italskou policií 29. června poté, co přes zákaz místních úřadů vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských vod s lodí se 40 africkými migranty.

Drželi ji v domácím vězení, ale 2. července ji soud propustil. Od té doby se ukrývala na tajném místě, protože já na sociálních sítích vyhrožovali.

„Jsem opravdu ráda, že jsem mohla detailně vylíčit záchrannou akci, kterou jsme provedli 12. června,“ uvedla Racketeová před soudní budovou po své čtyřhodinové výpovědi.

Dodala, že upřímně doufá, že EK se bude ze všech sil snažit, aby se taková situace neopakovala, a že všechny evropské země budou v budoucnu spolupracovat ohledně přijímání lidí, které zachrání civilní lodě.

Racketová chce navíc do Evropy chce navíc dovézt půl milionů migrantů z Libye. Podle ní je třeba uprchlíky dostat do bezpečné země.

Podala také trestní oznámení na italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Žádá v něm zablokování Salviniho účtů na sociálních sítích Facebook a Twitter, protože ministr na nich podle ní ohrozil její bezpečnost a podněcoval k nenávisti vůči ní.

Kapitánka lodi se skrývá na tajném místě: Do Evropy chce dovézt půl milionu migrantů

Kapitánka migrační lodi v Itálii chce potrestat ministra Salviniho. Označil ji za pirátku

(pel)