Ministři sedmi nejbohatších ekonomik světa G7 mají obavy z digitálních kryptoměn, které chystá zavést třeba Facebook. Dohodli se na tom, že digitální kryptoměny by měly být co nejpřísněji regulovány, aby nenarušovaly světový finanční systém a také aby nebyly používány k praní špinavých peněz. 

Facebook plánuje zavést vlastní digitální měnu-libru. Internetový gigant přišel se svým nápadem v době, kdy mezi politiky narůstají obavy z přílišného vlivu velkých technologických firem a jejich snahy o vstup do oblastí, o kterých dosud rozhodovaly vlády.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire na summitu ve Francii uvedl, že skupina G7 se staví proti nápadu, aby firmy mohly mít stejné výsady jako státy při vytváření platebních prostředků, ale bez kontroly a povinností, které s tím souvisejí.

„Nemůžeme přijmout, aby soukromé společnosti vydávaly vlastní měny bez demokratické kontroly,“ řekl Le Maire.

Kromě obav z kryptoměn se ministři také zabývali tím, jak nejlépe zdanit velké technologické společnosti.

Francie chce využít svého předsednictví v G7, aby získala podporu pro minimální zdanění podniků, které by mělo zabránit technologickým firmám ve snaze převádět zisky do zemí s nízkými daněmi.

Ministři se shodli, že velké technologické firmy jako Google, Amazon, Facebook nebo Apple mohou být zdaněny v zemích, kde vydělávají peníze, i když tam nebudou fyzicky přítomny.

Souhlasí i s tím, že by měla existovat minimální daň, která by odradila země od snahy soupeřit mezi sebou o přilákání digitálních nadnárodních společností nabídkou co nejnižší daně.