EU má jediný cíl a to vymazat národní státy z mapy Evropy, udeřil exprezident Klaus proti Bruselu během probíhajících eurovoleb. Evropská unie podle Klause není zárukou míru, ale je naopak zdrojem neklidu a nacionalismu. Klaus to uvedl na setkání s podnikateli. 

O akci informoval server idnes, ovládaný premiérem Babišem.

Právě předseda vlády Babiš uvedl v průběhu eurovoleb, že hlavním přínosem Evropské unie je zachování míru v Evropě. Bývalý prezident Václav Klaus však tato slova zásadně zpochybnil a Evropskou unii tvrdě kritizoval.

Podle Klause je hlavním cílem Bruselu likvidace národních států. Jakákoliv diskuse o budoucí integraci unie je podle Klause diskusí o budoucnosti české státnosti, která je v ohrožení.

Václav Klaus zpochybnil problém dvojí kvality potravin, které se v Česku stalo jedním z hlavním předvolebních témat.

Klaus tvrdí, že za dvojí kvalitu nenese EU žádnou odpovědnost.

„To je naprostá hloupost a nepochopení. Jakkoliv bych vyčítal Evropské unii všechna možná zla, to opravdu není jejich vina. Je to záležitostí výrobců, kteří chtějí maximalizovat zisk,“ zdůraznil bývalý prezident ČR.

„Ale je to jen zástupné téma,“ dodal.

Hlavním předvolebním tématem měla podle něj být diskuse o budoucnosti národních států.

„Evropská unie má totiž jediný cíl: vymazat národní státy z mapy Evropy. Stávající lídři vyzývají k vytvoření mnohem těsnějších vazeb v unii. Ale to je ve skutečnosti výzva k likvidaci České republiky, Rakouska a dalších států.“

„Evropské volby tedy rozhodnou o tom, zda tito lídři posílí nebo oslabí,“ domnívá se Klaus.

Jakákoliv domácí diskuse o integraci Evropské unie je podle něho ve skutečnosti diskusí o české státnosti.

„Je chybou si myslet, že Evropská unie je zárukou míru. To jsou jen proklamace, nesmysl. Naopak současná Evropská unie plodí nacionalismus, třecí plochy a neklid.“

Evropská unie není podle Klause demokratická.

„Její instituce přece nejsou demokratické. Naopak. Bohužel málokdo to řekne nahlas. Ministr financí Francie nedávno proklamoval, že Evropská unie je impérium. A to se ke státům chová jako podřízeným jednotkám.“

Klaus zároveň odmítl, že by Evropská unie byla zdrojem prosperity.

„Tu ničí přeregulovanost a společná měna, tedy euro. Vždyť EU je nejpomaleji rostoucí ekonomickou zónou na světě. Ostatní rostou mnohem rychleji. Opak si jen namlouváme,“ prohlásil Klaus.

Napadl také společnou měnu, euro. To podle Klause oslabuje jih Evropy a zesiluje vliv severu. Zvětšuje ekonomické rozdíly mezi zeměmi eurozóny a nutí státy k větší integraci a vytvoření jednotného fiskálního systému.

„Před mnoha lety jsem diskutoval o jednotné měně s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem,“ doplnil bývalý prezident. „Ten říkal, že euro nikdy nebude ekonomickým nástrojem. Je to politický instrument politické unifikace a centralizace,“ zakončil.

Klaus kritizoval i jeden z dalších ekonomických pilířů unie, volný pohyb pracovních sil.

„Vždyť ekonomicky devastuje slabší země.“

„Ničí periferii a posiluje centrum. Je to demografická i ekonomická pohroma.“

Poukázal přitom na situaci zemí, jako Rumunsko, Bulharsko Polsko nebo i Pobaltí, které se kvůli členství v EU vylidňují.

„Lidé míří za prací na západ. Třeba Lotyšů bylo před 30 lety 2,9 milionu, dnes jich je skoro o milion méně. Ty země se bohužel vylidňují, což je děsivé,“ uzavřel Klaus. (sfr)