Facebook chce do konce roku 2019 začít testovat vlastní globální kryptoměnu s pracovním názvem GlobalCoin. Svůj nový digitální platební systém a novou měnu plánuje rozběhnout asi v desítce zemí a to již v prvním čtvrtletí roku 2020. Facebook o této možnosti jednal s guvernérem britské centrální banky. Detaily k nové kryptoměně hodlá zveřejnit v létě. 

S guvernérem britské centrální banky Markem Carneyem jednali zástupci Facebooku mimo jiné o příležitostech a rizicích spojených se spuštěním kryptoměny.

Facebook také požádal o radu ohledně provozních a regulačních otázek úředníky amerického ministerstva financí, uvedla britská BBC.

Facebook chce vytvořit digitální měnu, která poskytne dostupné a bezpečné způsoby provádění plateb bez ohledu na to, zda má uživatel bankovní účet. Zuckerbergova firma vlastní také aplikace WhatsApp a Instagram.

Firma doufá, že zásadně ovlivní zavedené sítě tím, že prolomí finanční překážky, bude konkurovat bankám a sníží spotřebitelům náklady.

Informace o projektu digitální měny Facebooku přezdívaném Projekt libra se objevily poprvé loni v prosinci.

Facebook zkoušel proniknout do oblasti digitálních měn již zhruba před deseti lety, kdy vytvořil virtuální měnu Facebook Credits. Ta umožňovala uživatelům nakupovat položky v aplikacích na sociální síti.

Po necelých dvou letech ale Facebook tento projekt opustil, protože neměl dostatečný ohlas mezi uživateli.

Na celém světě dnes používá kryptoměny asi 30 milionů lidí. Facebook má měsíčně 2,4 miliardy uživatelů. (sfr)