Mistrovství světa v Kataru v roce 2022 proběhne v současném schématu 32 mužstev. Původní záměr šéfa FIFA Infantina rozšířit počet týmů na 48 se nakonec neuskuteční. Mistrovství světa v ropném emirátu bude i tak výjimečné vzhledem k termínu konání: šampionát se bude konat v listopadu a prosinci 2022.

Rozšíření počtu účastníků fotbalového mistrovství světa ve fotbalu v Kataru 2022 z dnešních 32 na celkových 48 týmů se neuskuteční.

Šéf FIFA Gianni Infantino má v červnu oficiálně oznámit na valném shromáždění organizace v Paříži, že počet účastnických týmů zůstane nezměněný.

FIFA tuto informaci později potvrdila v oficiálním stanovisku.


Stadion Khalifa International v Kataru.


Důvodem rozhodnutí nerozšířit počet účastníků turnaje na 48 týmů jsou politické problémy v regionu.

„Plány na rozšíření turnaje by zastaveny po důkladných a komplexních konzultacích. Mistrovství světa se uskuteční se 32 účastníky a na následujícím kongresu FIFA v červnu nebude předložen návrh na rozšíření turnaje,“ uvedla FIFA ve svém oficiálním komuniké.

Rozšíření turnaje na 48 týmů prosazoval zejména šéf FIFA Infantino a to i navzdory tomu, že státy sousedící s Katarem uvalily na pořadatelskou zemi dvouroční blokádu. Přitom, bez zapojení sousedních zemí by rozšíření počtu účastnických zemí MS nebylo možné.

FIFA měla už v březnu k dispozici studii, ze které vyplývalo, že „zapojení okolních zemí do společné organizace s Katarem by vyžadovalo uvolnění této blokády a to minimálně v oblasti volného pohybu osob a zboží“.

Podle této studie by rozšíření fotbalového šampionátu na 48 týmů přineslo dodatečný příjem ve výši 265 až 354 milionů eur.

Mistrovství světa ve fotbalu se běžně konávají v červnu a červenci. Katarský šampionát se však uskuteční v listopadu a prosinci 2022 a to z důvodu specifických klimatických podmínek v Kataru. Letní teploty v Kataru totiž dosahují až 50 stupňů, což by prakticky znemožňovalo hrát zápasy pod otevřeným nebem. (sfr)


Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.