ČEZ údajně připravuje prodej svých aktivit v Rumunsku.

Polostátní energetická společnost ČEZ zvažuje, že by se stáhla z Rumunska. Uvedla to tamní média. ČEZ by prodejem rumunského byznysu zcela opustil Balkán, protože na spadnutí je také prodej bulharských aktivit. Firma by za rumunský byznys podle analytiků mohla inkasovat až 30 miliard korun.

Firma údajný prodej nechtěla moc komentovat.

„Pracujeme sice na aktualizaci firemní strategie, koncepce podnikatelské činnosti, ale zatím nelze nic komentovat. Jde o spekulace,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž pro E15.cz.

Podle informací rumunských médií ale firma už o záměru informovala místní úřady a příští týden má do Bukurešti dorazit zástupce ČEZ, aby zde věc projednal.

ČEZ v Rumunsku vlastní distribuční, prodejní a výrobní aktiva. Naprostá většina byznysu je tvořena distribucí elektřiny a výrobou z větrných elektráren. Tyto dva segmenty loni dohromady vygenerovaly do zhruba třímiliardový provozní zisk na úrovni EBITDA.

Oslovení analytici odhadli cenu bulharských aktiv v rozmezí 21 až 27 miliard korun.

Hospodářské noviny upozornily, že Rumunsko není první země středovýchodní Evropy, ze které by se ČEZ stahoval. V roce 2017 začal rozprodávat svá aktiva v Bulharsku, poté co vedl spory s místními úřady. Cena transakce se odhaduje na 8 až 9 miliard korun.

ČEZ vede kvůli sporům s tamní vládou proti Bulharsku mezinárodní arbitráž. Požaduje po ní až 600 milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi, připomněly HN.

Už dříve se ČEZ stáhl také z Albánie. Tam mu po dlouhých sporech tamní vláda jeho firmu dokonce znárodnila. ČEZ rozjel mezinárodní arbitráž, nakonec se ale obě strany dohodly na vyrovnání.

Český stát, který je 70procentním vlastníkem společnosti, chce, aby ČEZ využil své finanční zdroje při stavbě nových jaderných bloků.

(pel)