Dotace z EU budou směřovat spíše do infrastruktury, řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Evropské dotace by měly směřovat do infrastruktury. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Maximum peněz v období 2021 až 2027 by podle ní mělo být využito právě vybudování infrastruktury. V obcích ČR je mnohdy problémem chybějící infrastruktura, silnice, školy, kanalizace a podobně.

„Počítám, že vyjednávání nového programovacího období na léta 2021 až 2027 začne nejdříve na podzim,“ uvedla Schillerová.

Musí se podle ní počkat také na výsledky voleb do europarlamentu.

Tématem jednání budou také podmínky získávání dotací a systematické nastavení pravidel odrážející skutečné potřeby regionů.

Česká republika dostává ročně z rozpočtu EU desítky miliard korun.

Loni obdržela z unijního rozpočtu 94,9 miliardy korun a odvedla do něj 49,6 miliardy korun. Z rozpočtu Evropské unie tak získala o 45,3 miliardy Kč více, než do něj odvedla.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR do konce roku 2018 zaplatila do rozpočtu EU 565,4 miliardy Kč a získala z něj 1,31 bilionu korun.

Celkem tak Česko dosud získalo z EU o 741,3 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Česku se katastrofálně nedaří čerpat evropské dotace. Za 7 let se podařilo jen 28 % peněz

(pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.