Vítězný Putin: Výsledek ukrajinských prezidentských voleb prý svědčí o naprostém krachu politiky dosavadního prezidenta Petra Porošenka.

Ruský prezident Vladimit Putin se vyjádřil pohrdavě o porážce stávajícího ukrajinského prezidenta Porošenka ve volbách, kde drtivě prohrál s komikem Zelenským. Dosavadní Porošenkovu politiku označil Putin za absolutní krach.  

Ruský prezident ve své vůbec první reakci na ukrajinské prezidentské volby oznámil, že pokud bude nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj plnit minské mírové dohody, Rusko pomůže s normalizací situace v Donbasu.

Kreml dosud na drtivé vítězství Zelenského oficiálně nereagoval a Putin je jedním z mála evropských státníků, který do Kyjeva nezaslal oficiální blahopřání.

Výsledek ukrajinských prezidentských voleb podle Putina svědčí o naprostém krachu politiky dosavadního prezidenta Petra Porošenka.

„Co na tom hodnotit? Je to naprostý, absolutní krach Porošenkovy politiky,“ podotkl Putin.

Komentoval rovněž svůj dekret o urychleném přiznávání ruského občanství donbaským separatistům. Podle ruského vůdce nejde o provokaci a není na tom nic divného. EU, Německo, Francie a Británie ale dnes tento krok Moskvy odsoudily.

Svým dekretem, který umožňuje obyvatelům povstaleckých oblastí získat během tří měsíců ruské občanství, chtěl prý prezident přispět k řešení tíživé humanitární situace v Donbasu.

„Osobně jsem dalek toho, kohokoli provokovat,“ konstatoval Putin.

Kyjev jeho rozhodnutí označil za další pokračování ruské agrese. Proti dekretu protestovaly USA i Brusel. Ukrajinské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby se „drzým krokem“ Ruska zabývala.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Moskvu obvinila ze zostřování napětí ve vztazích s Kyjevem a ze snahy destabilizovat Ukrajinu. Krok ruského prezidenta označila též za „nový útok na svrchovanost Ukrajiny“. (sfr)