Macron oznámil revoluční plány na změny Francie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron představil návrh rozsáhlých reforem, které ve své zemi plánuje prosadit v reakci na masivní a dlouhotrvající nespokojenost obyvatelstva a občanské protesty hnutí žlutých vest. Macron chce změnit volební systém, snížit počet poslanců, zvýšit důchody, snížit daně a decentralizovat zemi. 

Macron věří, že jeho změny přinesou společenský konsensus. Ve svém „institucionálním třesku“ jde dokonce tak daleko, že zamýšlí zrušit školu pro elity zvanou ENA.

Návrh reforem je výsledkem rozsáhlé, státem organizované „občanské debaty“.

„Chtěl jsem zemi nabídnout novou smlouvu s občany,“ prohlásil Macron.

„Viděli jsme násilí v ulicích, útoky proti institucím, policii i novinářům. Dnes se musí vrátit shoda,“ podotkl dále.

„Proto jsem chtěl Velkou debatu. A i já sám jsem se mnohé dozvěděl.“

V debatách s občany si prý Macron uvědomil, že mezi obyvatelstvem panuje velký pocit nerovnosti, daňové, sociální a další.

„Ačkoliv Francouzi pracují, nemají dost peněz na žití,“ přiznal Macron.

Podle francouzských médií Macron připravil „opravdový institucionální velký třesk“. Chce například snížit počet zastupitelů v Národním shromáždění i senátu a změnit volební systém na poměrný tak, aby v parlamentu byly zastoupeny i menší strany.

„Věřím, že bychom mohli aplikovat decentralizaci, a dát tak větší moc starostům,“ deklaroval Macron s tím, že předchozí pokusy nepřinesly žádné změny.

Starostové by tak podle jeho plánu mohli rozhodovat o většině záležitostí v regionech.

„Tento projekt decentralizace začne na začátku příštího roku,“ vysvětlil.

Novodobý „Král slunce“ Macron na trůnu v diskusi s obyvatelem…

Macron se také zavázal, že během jeho vlády nebude zavřena kvůli úsporám žádná škola, ani nemocnice. Ty nemocnice,  které na tom nejsou ekonomicky dobře, bude stát dotovat.

Ve školkách a školách na prvním stupni pak omezí počet dětí ve třídách na čtyřiadvacet.

Nejvíce kontroverzní záležitostí v elitářské francouzské společnosti pak může být omezení vlivu studentů a absolventů elitní školy Ecole National d’Administration (ENA), jejímiž strukturami prošli v posledních letech téměř všichni vysocí vládní úředníci a prezidenti.

„Stojíme před nutnou změnou,“ prohlásil Macron, který si uvědomil, že není nutné mít elitářskou školu pro funkcionáře a věnovat jim funkci na celý život, což byl dosavadní případ.

Oznámil také, že vláda bude „bojovat proti politickému islamismu“.

Nařídil prý už vládě, aby v žádné z francouzských čtvrtí nebyly porušovány zákony.

Výsledkem celonárodní debaty byl i požadavek na valorizaci nízkých důchodů, což prezident v úvodním projevu zmínil. „Špatně jsou na tom i důchodci. Celý život pracovali a teď nemají ani 1300 eur měsíčně,“ připustil Macron.

Slíbil, že u důchodů nižších než 2 tisíce eur (cca 51,5 tisíce korun) bude jejich výše upravena o úroveň inflace a mezi lety 2019 a 2020 by důchody měly vzrůst o 0,3 procenta.

Plánuje také snížit daně z příjmu.

Macron také zamýšlí zjednodušit pravidla pro vyvolání referenda. Chce tím umožnit i svolání celostátního hlasování na základě žádosti občanů, což doposud nebylo možné.

Francouzský prezident slov doufá, že se mu podaří jeho představy prosadit již během léta. V plánu má sestavit poradní tým 500 lidí, kteří připraví zákonné změny. (sfr)