Le Penová v Praze: "EU nemá žádná pozitiva. Je to neúspěch ekonomický, sociální, bezpečnostní i neúspěch v boji s terorismem". (Ilustrační foto: redakční koláž)

Šéfka francouzského Národního sdružení Marine Le Penová v Praze varovala před Evropskou unií a chválila obyvatele Česka za negativní postoje k Bruselu a za to, že již Evropskou unii „prokoukli“.  Označila Evropskou unii za „ekonomický, sociální i bezpečnostní neúspěch“.

Le Penová přijela do Česka spolu s předsedou nizozemské Strany pro Svobodu Geertem Wildersem, aby podpořili kampaň Okamurovy SPD před volbami do Evropského parlamentu.

Pochválila Česko za rezervovaný přístup k EU.

„Hned jste pochopili, kde je problém. EU nemá žádná pozitiva. Je to neúspěch ekonomický, sociální, bezpečnostní i neúspěch v boji s terorismem,“ zdůraznila.

Podle Le Penové je Francie v katastrofálním stavu se sedmi miliony nezaměstnaných.

„Ve Francii jsou no-go zóny, kde platí islámské právo a zákony. Když kdekoliv v schengenském prostoru přijmeme milion migrantů, tak se pak mohou volně pohybovat. S tím se musí něco dělat,“ kritizovala Le Penová.

Evropské státy se podle ní nesmějí spoléhat na druhé a musí obnovit své vlastní hranice, jinak bude přicházet více a více lidí.

„Přijíždějí, protože naše státy jim poskytují dávky, které jsou vyšší než to, co by dostali ve své zemi. Proto sem jezdí,“ upozornila Francouzka.

Za skandální označila nečinnost EU v oblasti rozdílné kvality potravin v jednotlivých zemích EU.

„Je to nespravedlnost. EU se míchá do všeho, ale tam, kde by měla chránit občany, tam se neúčastní, protože obhajuje právo silnějšího a ruku trhu. Nechrání nás před dovozem nebezpečných potravin, které mohou škodit nám nebo našim dětem,“ podotkla Le Penová.

Česko při své návštěvě pochválil i Geert Wilders.

„Česká republika je mladá a silná demokracie. V EU je velice málo zemí, které jsou kritické k islamizaci a imigraci. Česko na to může být hrdé,“ uvedl pravicový nizozemský politik.

„Největšími hrozbami pro naše přežití a naši svobodu jsou Evropská unie, masová migrace a islamistická ideologie podmanění a násilí,“ podotkl dále Wilders.

Evropskou unii označil za „nedemokratický superstát“, který „vnucuje své rozkazy lidem v Evropě“.  Evropská unie se podle Wilderse pokouší vymazat z mapy národní státy.

„My chceme znovu kontrolovat své vlastní hranice, nechceme tu masovou migraci a nechceme k sobě invazi tyranské ideologie nazvané ‚islám‘,“ vysvětlil dále.

„Vy Češi jste – z faktického hlediska – pro nás všechny dobrým příkladem, neboť odporujete azylové politice Evropské unie. Vy odporujete islamizaci Evropy. Vy říkáte: ‚Ne, nikdy!‘ Váš odpor nás inspiruje,“ polichotil Česku.

Poukázal také na neuspokojivou situaci v Nizozemsku.

„Ve třech největších městech Holandska většina obyvatel ve věku do dvaceti pěti let jsou imigranti nepocházející ze Západu. Většinou islámští. Naši vlastní lidé jsou tam už ve svém vlastním městě, ve své vlastní zemi cizinci,“ upřesnil.

„Elity Nizozemí se vzdaly. Naservírovaly ho na stříbrném podnosu. Ale v mnoha západoevropských zemích je tomu zrovna tak, dokonce i hůře,“ varoval Wilders. (sfr)