Miloš Zeman v Číně dojednal miliardové investice do Česka. Na snímku setkání Zemana s představiteli CITIC Group. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Číňané slíbili českému prezidentovi Miloši Zemanovi obří investice. Do Česka mají v příštích letech zamířit miliardy korun. Zástupci Bank of China a společnosti CITIC podepsali memorandum o investicích v ČR, které by měly dosáhnout 1 miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun). 

Bank of China bude podle hradního kancléře Vratislava Mynáře garantovat finance umožňující investice prostřednictvím CITIC Europe v České republice.

Investice by se podle něj měly v dalších letech zvyšovat.

Současně bylo podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Zeman ve funkci prezidenta zavítal do Číny již popáté. Hlavním cílem jeho cesty je účast na konferenci věnované projektu nové Hedvábné stezky, která by měla mimo jiné dopravně propojit Čínu s evropskými i asijskými zeměmi.

Setkat se má také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Český prezident je znám svou náklonností k ekonomické spolupráci s Čínou. V minulosti sliboval příliv čínských investic za více než 200 miliard korun, čínské firmy ale v České republice investovaly výrazně méně peněz.

Zejména opoziční politici proto poukazují na sporné přínosy sbližování některých českých politiků s Čínou. Ke kritikům se přidal i premiér Andrej Babiš. Zklamání z výše investic vyjádřil nedávno v rozhovoru s čínskou televizí CCTV i sám Zeman.

Součástí delegace českého prezidenta v Číně je i pět českých ministrů nebo například Jaromír Jágr, který by se měl stát tváří turnaje v ledním hokeji na olympijských hrách pořádaných Pekingem v roce 2022.

(pel)