Odpůrci Evropské unie protestovali v Praze proti diktátu Bruselu. Na Václavském náměstí se sešly stovky příznivců hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), aby demonstrovaly proti „diktátu EU”. Protestující se vyzbrojili českými vlajkami a transparenty s hesly jako např. „Stop islámu, nechci být cizincem ve své zemi“. Vyjádřit nesouhlas s touto akcí přišly další stovky lidí a zasáhnout museli i těžkooděnci. Policisté na místě zadrželi desítku lidí.

V centru metropole se během dnešního dne odehrály hned tři demonstrace odpůrců i příznivců Evropské unie.

Hnutí SPD uspořádalo protest „proti diktátu Evropské unie, proti imigrační politice EU a islamizaci a za právo občanů ČR hlasovat v referendu za vystoupení z EU“.

Demonstrací Okamurovci odstartovali svou kampaň do Evropského parlamentu.

Lidé se v centru Prahy začali scházet před 16. hodinou, kdy „pod koněm“ vystoupila kontroverzní kapela Ortel.

Protestující se vyzbrojili českými vlajkami a drželi transparenty s hesly jako např. „Stop islámu, nechci být cizincem ve své zemi“.

Účastníci protestu SPD dorazili do hlavního města z celé České republiky.

Vedle předsedy SPD Tomia Okamury a lídra kandidátky SPD pro evropské volby Ivana Davida na akci vystoupili rovněž předseda nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders a předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini svou podporu v tažení proti EU vyjádřil prostřednictvím videozdravice promítané na velkoplošné obrazovce.

Na průběh akce a dodržování pořádku po celou dobu dohlížely desítky policistů a antikonfliktní tým.

Zastánci EU v reakci na tuto akci uspořádali na jiných místech v Praze svoje shromáždění. První, tzv. Hluková olympiáda, se konala ve spodní části Václavského náměstí. Svůj nesouhlas s Okamurovou akcí lidé vyjadřovali pomocí pánví, hrnců, trumpet či píšťalek.

Druhé shromáždění začalo na náměstí Míru, poté se protestní průvod přesunul směrem k Václavskému náměstí.

Policie musela od sebe dva tábory demonstrantů oddělit. Nejprve několikrát vyzvala protestující proti akci SPD, aby odešli z horní části Václavského náměstí, a poté je těžkooděnci vytlačili do Opletalovy ulice.

Policisté na náměstí zadrželi deset lidí kvůli neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Útok Ministerstva vnitra na hnutí SPD

Ministerstvo vnitra spojuje hnutí dlouhodobě s extrémismem. SPD to ovšem považuje za politický útok na svobodu a demokracii.

„Ministerstvo vnitra vedené ministrem a předsedou ČSSD Hamáčkem otevřeně vstupuje do politické soutěže s cílem politicky poškodit hnutí SPD. Jde o totalitní praktiky politické policie. ČSSD, která dnes řídí ministerstvo je globalistická, neomarxistická strana. Je to strana, která zradila své tradice a dnes slouží jen cizím nadnárodním zájmům,“ uvedllo hnutí v prohlášení.

Hnutí i nadále chce bojovat za právo lidí rozhodovat ve své zemi a bude požadovat referendum o vystoupení z EU nebo NATO.

Další návrhy ČSSD na zvyšování daní považují Okamurovci za zcela nepřijatelné.

„Vláda hnutí ANO, ČSSD a KSČM by naopak měla přijít s návrhy zásadního snížení výdajů svých ministerstev ve vztahu k výši vyplácení neadresných sociálních dávek chronickým flákačům, zásadně omezit platby politickým neziskovým organizacím, zrušit inkluzi ve školství a snížit bující státní byrokracii,“ upozornilo hnutí.

„Tyto finanční prostředky potom lze následně použít na zvýšení nejnižších důchodů, včetně invalidů, dále ve prospěch nezaopatřených dětí, pro platy a mzdy zaměstnanců v sociálních službách nebo zásadní investice do dopravy a infrastruktury státu,“ dodalo.

(pel)