Fotbalová Sparta vyhodila dalšího trenéra. Zdeněk Ščasný byl odvolán z funkce hlavního kouče po ostudných prohrách s Karvinou (1:3) a Slavií (0:3) (Foto: AC Sparta Praha + redakční úprava)

Fotbalová Sparta opět vyhodila trenéra. Špatné výsledky posledních týdnů odnesl Zdeněk Ščasný. Vedení klubu v noci ze středy na čtvrtek rozhodlo o odvolání Ščasného z funkce hlavního trenéra AC Sparta Praha. Důvodem byla jasná prohra Sparty (0:3) ve středečním pohárovém utkání se Slavií a nedělní ostudná ligová prohra s Karvinou (1:3).

„Situace po zápasech s Karvinou a na Slavii byla taková, že jsme museli udělat okamžité rozhodnutí. Dospěli jsme k tomu, že odvoláme trenéra, protože výsledky a předvedená hra byly velmi špatné,“ uvedl generální ředitel klubu František Čupr.

„Budeme nyní zvažovat varianty obsazení pozice hlavního trenéra. Uvidíme, zda ho přivedeme ještě v průběhu nadstavbové části ligy, nebo až před nadcházející sezonou,“ dodal Čupr.

„Chtěl bych Zdeňkovi poděkovat za jeho práci, vím, jak moc chtěl být s klubem úspěšný. Jako klub neprocházíme jednoduchým obdobím a pro něj jako pro trenéra to nebylo snadné. Každopádně tým teď musí ukázat diametrálně odlišné výkony než v posledních dvou zápasech,“ uvedl sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

V sobotním závěrečném utkání základní části Fortuna:Ligy povede Spartu na půdě Opavy dosavadní Ščasného asistent Michal Horňák, bývalý dlouholetý obránce letenského klubu a vicemistr Evropy z roku 1996.

Ščasný vedl Spartu jako trenér od srpna 2018, kdy po nečekaném vyřazení ve druhém předkole Evropské ligy se Suboticou nahradil odvolaného Pavla Hapala. Tým poté prožil nepovedený podzim.

Do jarní části ligy však Sparta vstoupila sérií šesti vítězství. Po ní však Letenští vyhráli jen jeden z posledních čtyř zápasů – šlo o vydřené vítězství proti Zlínu (2:0). Před tím Sparta prohrála na půdě Mladé Boleslavi (1:2), když její výkon a herní projev v prvním poločase zápasu byl velmi kvalitní a kdy svého soupeře jasně přehrávala.

Spartě se poté povedlo uhrát v lize remízu na půdě Slavie Praha (1:1), ale to zřejmě jen díky tomu, že rozhodčí Spartě odpustil 2 pokutové kopy, které měl kopat tým z Edenu.

V neděli 21. dubna však Sparta po zoufalém výkonu prohrála v lize doma s Karvinou 1:3.

Dosavadním vrcholem černé série byl středeční (24. dubna) zápas semifinále domácího poháru proti Slavii Praha. V něm Sparta prohrála 0:3, když za celý zápas nevystřelila na branku soupeře. Naopak Slavie mohla vstřelit mnohem více než pouhé 3 góly. (sfr)


Prohlášení klubu AC Sparta Praha, 25. 4. 2019

Vedení odvolalo Zdeňka Ščasného

Vedení AC Sparta Praha v noci po vyřazení v semifinále MOL Cupu na Slavii rozhodlo o odvolání Zdeňka Ščasného z funkce hlavního trenéra. Už v sobotu v posledním utkání základní části ligové soutěže povede mužstvo z lavičky dosavadní asistent Michal Horňák společně s kolegy ze stávajícího realizačního týmu.

Michal Horňák, který jako hráč získal v rudém dresu 10 titulů, se s výhledem minimálně pro víkendový ligový zápas stává dočasným hlavním trenérem ACS. Další kroky bude klub směrem ke svým fanouškům a veřejnosti komunikovat ve chvíli, kdy dojde k finálním závěrům.

„Situace po zápasech s Karvinou a na Slavii byla taková, že jsme museli udělat okamžité rozhodnutí. Dospěli jsme k tomu, že odvoláme trenéra, protože výsledky a předvedená hra byly velmi špatné,“ uvedl generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr. „Budeme nyní zvažovat varianty obsazení pozice hlavního trenéra. Uvidíme, zda ho přivedeme ještě v průběhu nadstavbové části ligy, nebo až před nadcházející sezonou,“ doplnil Čupr.

„Chtěl bych Zdeňkovi poděkovat za jeho práci, vím, jak moc chtěl být s klubem úspěšný. Jako klub neprocházíme jednoduchým obdobím a pro něj jako pro trenéra to nebylo snadné. Každopádně tým teď musí ukázat diametrálně odlišné výkony než v posledních dvou zápasech,“ řekl sportovní ředitel ACS Tomáš Rosický.

Horňák byl pověřen vedením mužstva na čtvrtečním tréninku. Vedení klubu oznámilo odvolání kouče hráčům před dopolední tréninkovou jednotkou.


Poznámky redakce:

  • Čtvrteční pohárový zápas se Slavií Praha (ostudná prohra Sparta 0:3; Sparta v zápase nevystřelila ani jednou na branku soupeře) prokázal, že tým „dokáže“ hrát špatně s Kangou i bez Kangy. Kanga kvůli disciplinárnímu karetnímu trestu chyběl v nedělním domácím zápase s Karvinou (ostudná prohra 1:3).  Do středečního zápasu proti Slavii Praha (semifinále domácího poháru) však Kanga již nastoupil. Sparta však v zápase působila naprosto odevzdaně a herně bezradně, i když měla na hřišti svého údajného dirigenta s špílmachra Kangu.
  • Kanga již mnoho zápasu za sebou fakticky nevystřelil na branku soupeře, což byla dříve jeho doména.
  • Kvalitní útočné přihrávky od Kangy v posledních  zápasech by se daly snadno spočítat na prstech jedné ruky.
  • I navzdory tomu, že Kanga v řadě zápasů Spartě pomohl spolehlivými exekucemi pokutových kopů či vstřelením důležitých branek překvapivými střelami ze „sáhodlouhé“ vzdálenosti, bylo jeho angažování omylem. 
  • Celkový přínos hráčů, jako jsou Costa a Frýdek, je diskutabilní: v kritické situaci (zápas se Slavií), kdy tým potřeboval vyburcovat a motivovat, kdy bylo potřeba zvýšit herní kvalitu a jít příkladem v konstruktivní bojovnosti, se jak Costa tak Frýdek „zbláznili“ a začali trestat Slavii (za její vynikající hru) likvidačními fauly (v případě Frýdka dokonce před soupeřovou brankou, tedy nikoliv při bránění…), za které měli/mohli být okamžitě vyloučeni.
  • Sparta by měla do týmu angažovat psychicky odolné hráče, kteří jednak umějí prohrávat (tedy, dokáží snést průběžný negativní stav zápasu) a kteří v kritických momentech zápasů dokáží konstruktivně přivést mužstvo k hernímu či výsledkovému obratu, nikoliv se stát vůdci trestného komanda, jež se snaží fyzicky likvidovat soupeřovy hráče.
  • Hráče, kteří nemají psychickou odolnost a kteří svou psychickou labilitou představují výsledkové riziko, by měla Sparta uvolnit k hledání angažmá v jiných klubech. 
  • Plavšič kontra Messi. Ukazuje se, že v současném fotbalu nemají místo herně průměrní a současně fyzicky subtilní hráči typu Plavšiče (do stejné kategorie ovšem patří i Kanga), kteří kvůli svým fyzickým limitům nedokáží být mužstvu platní při osobních soubojích, natož při bránění útočných standardních situací soupeře, jež disponuje vysokými kvalitními hráči. (Samozřejmě, existují výjimky typu Messiho, který svůj růstový handicap více než vyvažuje absolutní fotbalovou genialitou a schopností sám týmu vyhrát jakýkoliv zápas a to rozdílem třídy).

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.