Kolem kvality rozlišení obrazu v novém televizním formátu DVB-T2 panují nejasnosti. Jisté je, že soukromí televizní operátoři nebudou v DVB-T2 vysílat své stanice ve skutečné HD kvalitě.

Českým Radiokomunikacím (ČRa) se ve středu 24. dubna částečně podařilo svými vyjádřeními „přechytračit“ řadu médií natolik, že se do některých článků dostala informace v totálně zavádějícím znění: TV Prima prý bude v novém formátu DVB-T2 vysílat své stanice, respektive pořady v HD rozlišení a ještě k tomu zdarma. Pravda je však odlišná.

Pokud by to totiž byla pravda, šlo by o revoluční průlom do temné reality digitálního terestrického vysílání v ČR. Jenže to pravda není. Šlo jen o účelovou mystifikaci, která vytváří značně zkreslený dojem, což nakonec výslovně dokumentovala i samotná TV Prima (viz níže).

V současné době, kdy je v Česku státem z televizorů domácností vytlačován do nenávratna dosavadní vysílací formát DVB-T, je možné ve skutečné HD kvalitě naladit bezplatně (tedy bez nutnosti speciálního poplatku) v pozemním digitálním vysílání (tedy „na anténu“) pouze některé stanice veřejnoprávní České televize (která však od občanů vybírá koncesionářský poplatek, tedy „televizní daň“).

ČT již oznámila, že v novém formátu DVB-T2 bude ve vysokém rozlišení (tedy v HD v rozlišení 1920×1080) vysílat všechny své kanály. Tím však výčet stanic, které by bylo možné v nově se rozbíhajícím formátu DVB-T2 přijímat zdarma ve skutečném vysokém rozlišení (1920×1080) končí.

Soukromí televizní operátoři, jako TV NOVA či FTV Prima, ve skutečné HD kvalitě na novém „T2“ formátu vysílat nebudou. Přesněji řečeno, nikoliv bezplatně. A o to zde jde.

Smyslem státem vynuceného celoplošného přechodu na platformu DVB-T2 mělo být – mimo jiné – zachování „bezplatného“, tedy volného příjmu digitálního TV vysílání „ze vzduchu“, tedy prostřednictvím antény. Za tímto účelem stát přislíbil řádově miliardovou dotaci na přebudování jejich vysílací infrastruktury soukromým zahraničním firmám, jako jsou České Radiokomunikace.

Ukazuje se, že bezplatného digitálního terestrického vysílání sice skutečně bude dosaženo (pomineme-li povinnost platit koncesionářský poplatek, případně nutnost si zakoupit novou TV či set-top box schopné přijímat formát DVB-T2), ale výsledkem bude prakticky pouze zachování současného stavu. K zásadnímu zvýšení technické kvality vysílání prakticky nedojde.

A pokud ano, půjde jen o částečné vylepšení. Jako například u stanic televize Prima. Ta výslovně odmítla takovou interpretaci svých záměrů, kterou se snažily navodit  České Radiokomunikace, totiž že by snad měla v plánu v rámci DVB-T2 platformy vysílat v HD kvalitě a zdarma.

Pravdou však je, že Prima v novém terestrickém vysílání hodlá kvalitu rozlišení přece jen o něco zlepšit. Prima pro toto své nové vysílání v DVB-T2 použila výraz „SD plus“ (SD+). Tedy co si jako o něco „lepší standardní rozlišení“.

Připomeňme, že zkratka SD znamená “standard definition“, tedy standardní rozlišení 720×576. Co přesně myslí výrazem „SD+“ však Prima nespecifikovala. Vzniká zde proto značná nejasnost. Podle některých interpretací je za „SD+“ považováno rozlišení 1280×720, které již někdy bývá řazeno do kategorie HD.

Podle jiných by SD+ mohlo znamenat rozlišení 960×540, které má jistě velmi daleko do skutečného HD (1920×1080).

ČRa prezentovaly informaci, že Prima bude ve formátu DVB-T2 vysílat své stanice nejdříve v rozlišení 960×540 a později v rozlišení 1440×1080, které ovšem není standardně definováno.

Je zřejmé, že na malých televizorech může například rozlišení 1280×780 (někdy označováno jako „HD ready“) působit z hlediska kvality obrazu celkem obstojně, i když zdaleka ne dokonale. Na větší obrazovce jde však o kvalitu nízkou, prakticky nesledovatelnou pro oko, které je zvyklé na skutečné HD (tedy full HD 1920×1080).

Tak či tak, televize Prima v pozemním, volně dostupném digitálním vysílání rozhodně nebude vysílat v běžné HD kvalitě, tedy v rozlišení 1920×1080 (jež bývá označováno také jako full HD).

Pokud jde o divácky nejatraktivnějšího domácího televizního operátora, televizi NOVA, ta rovněž nehodlá nabízet do bezplatného terestrického vysílání DVB-T2 své stanice v HD kvalitě. Podle neoficiálních informací bude novém pozemním formátu vysílat v rozlišení 960×540.

Pomineme-li tedy Českou televizi, u které je HD vysílání „povinností“ (je placena z povinné „televizní daně“ uvalené na obyvatelstvo), i po dokončení přechodu na nový formát DVB-T2 bude možné skutečnou HD kvalitu televizních pořadů a stanic naladit a sledovat pouze při satelitním, kabelovém či internetové příjmu televizního vysílání.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Konec DVB-T vysílání v ČR se blíží, vypínání začne v listopadu. Přechod vyjde na 1 miliardu

Přechod na DVB-T2: Na pozemním televizním vysílání je závislých 45 % domácností v ČR

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

DVB-T2: Revolučně vstřícné Finsko. Bezplatné TV stanice tam budou v HD. V ČR ne

Švýcarsko nepřejde na nový televizní systém DVB-T2. Využije levnější satelitní příjem


Příloha:

FTV Prima: Vyjádření k vysílání skupiny Prima v DVB-T2

V návaznosti na dnešní tiskovou konferenci Českých Radiokomunikací bychom rádi upřesnili plánovanou vysílací kvalitu kanálů skupiny Prima v rámci pozemního vysílání DVB-T2.

Skupina Prima nikdy neplánovala na platformě DVB-T2 vysílat zdarma v kvalitě HD. Diváci tak v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima ve kvalitě SD+.

Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede.

Věříme, že placený model může dobře fungovat. Ukazují to zkušenosti z Rakouska (Simpli TV) nebo Německa (Freenet TV), a proto na tuto možnost chceme být připraveni. Zároveň plánujeme využívat kapacitu datového toku jednotlivých kanálů na zkvalitnění nabídky interaktivních služeb, jako je například HbbTV, nebo DVB titulků.

Placené HD vysílání kanálů skupiny Prima bude dále realizováno pouze prostřednictvím smluvních satelitních, kabelových a IPTV operátorů.