Itálie zabavila loď neziskovky, která zachránila 49 uprchlíků. Posádku plavidla vyšetřují, zda nepomáhali nelegální migraci. (Ilustrační foto)

Italská policie zabavila na ostrově Lampedusa loď Mare Jonio, kterou provozuje několik neziskových organizací. Na palubě bylo 49 uprchlíků, které posádka zachránila z potápějícího se plavidla ve Středozemním moři. Prokuratura nyní vyšetřuje, zda posádka nepomáhala nelegální migraci.

„Finanční stráž obstaví plavidlo Mare Jonio, a proto ji nyní doprovází do přístavu Lampedusa,“ uvedlo italské ministerstvo vnitra a dodalo, že „v příštích hodinách se uskuteční výslechy členů posádky“.

Loď nabrala na palubu 49 migrantů z nafukovacího člunu, který se u Libye začal potápět. Podle kapitána byli uprchlíci v ohrožení života.  Poté požádal o povolení vplout do přístavu Lampedusa. To ale nedostal a zakotvil asi dva kilometry od pobřeží ostrova.

Posléze loď zabavila policie a doprovází ji na cestě do přístavu Lampedusa. Prokuratura vyšetřuje, zda posádka nespáchala trestný čin napomáhání nelegální migraci.

Podle ministra vnitra Mattea Salviniho, který šéfuje protiimigrační straně Liga a prosadil uzavření přístavů pro plavidla neziskovek, by měli být členové posádky zatčeni.

Co se stane se zachráněnými běženci, zatím není jasné. Starosta Lampedusy uvedl, že město je připraveno je přijmout.

(pel)