Policie ČR chce v Česku stíhat občany za internetové komentáře masakru v mešitách na Novém Zélandě.

Česká policie chce stíhat občany ČR za komentáře k masakru muslimů v novozélandském Christchurch. V souvislosti s pátečním teroristickým útokem v mešitách na Novém Zélandu prověřuje, zda se někteří občané ČR především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu.

Všechny aktivity, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, policie pečlivě prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení.

Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Policejní prezident Jan Švejdar zdůraznil, že policie nebude tolerovat žádné projevy souhlasu s terorismem, extremismem nebo podněcování nenávisti.

„Máme celou řadu nástrojů, jak pachatele tohoto druhu trestné činnosti odhalovat. Zmíněným aktivitám věnujeme zvýšenou pozornost a každý zjištěný skutek bude důsledně prošetřen,“ napsal šéf Policie ČR.

Již v pátek vyzval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ministra Hamáčka, aby policii dal podnět k prošetření „závažných trestných činů“, ke kterým podle Kalouska dochází na sociálních sítích schvalováním teroristického útoku na Novém Zélandě.

„Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme,“ uvedl Kalousek.

Při útoku australského teroristy ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zahynulo 49 lidí a další jsou v kritickém stavu.

Australský radikál uvedl, že ho k činu vedly protiimigrační motivy.

Policie už dříve trestala nenávistné komentáře na internetu. Například za výroky, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy z teplické základní školy, policisté obvinili tři osoby. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. (sfr)