Bydlení v Praze v loňském roce znovu podražilo.

Cena bydlení v Praze se v roce 2018 opět zvýšila. Průměrné nájemné bez poplatků meziročně vzrostlo o 3 procenta na 340 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo o pětinu. Nejvíce se za loňský rok zvýšilo v Praze 7 (o 11,4 procenta), naopak v Praze 2 o 2,3 procenta kleslo. 

„Ceny v Praze až na drobné mezičtvrtletní výkyvy trvale rostou. V tomto roce lze navíc očekávat, že může přijít další zdražování, které bude způsobeno pnutím na trhu s novým i starším bydlením. To naznačuje mimo jiné fakt, že se počet bytů určených k nájemnímu bydlení v posledních dvou letech snížil o třetinu,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva developerské společnosti Trigema.

Situace by se podle něj mohla zlepšit v případě, že by se na trhu objevil větší počet nových bytů.

Počet dostupných bytů pro nájemní bydlení loni meziročně klesl o 15 procent na 6324. Za poslední dva roky činil pokles 30 procent.

Nejvíce bytů bylo k dispozici v Praze 5 (1060) a Praze 2 (864), nejméně v Praze 7 (294) a Praze 8 (501).

Nových bytů bylo na konci loňského roku zhruba o tisíc méně.

Nejvíce lidé zaplatí za bydlení v centru metropole. V Praze 1 to je v průměru 433 korun za metr čtvereční měsíčně, v Praze 2 je to 389 korun.

Naopak nejméně stojí nájemné v okrajových částech – Praha 9 (299 Kč za metr čtvereční) a Praha 10 (303 korun).

Meziročně se nejvíce zvýšilo nájemné v Praze 7 (o 11,4 procenta), následují Praha 1 (o 8,5 procenta) a Praha 3 (o 8,1 procenta).

Naopak v Praze 2 kleslo o 2,3 procenta, v Praze 10 o 1,6 procenta.

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů. Nové vedení Prahy chce získat místa pro bydlení státním zaměstnancům tak, že vypoví smlouvy současným nájemníkům, například úspěšným podnikatelům. Koalice tak chce zajistit byty pro učitele nebo policisty.

Praha chce sebrat městské byty soudcům a zástupcům. Platí jen pětinu tržní ceny

Pražská koalice chce vybraným lidem ručit za hypotéky. Plánuje zřídit speciální fond

(pel)