Ekonomika ČR v roce 2018 rostla o 3 %, což je nejméně ze zemí V4.

Ekonomika v Česku loni zpomalila svůj růst na tři procenta ze 4,5 procenta v roce 2017. Informoval o tom Český statistický úřad. HDP v Česku tak roste pomaleji než na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku. V letošním roce růst ekonomiky v ČR dále zpomalí.

„Růst české ekonomiky pokračoval i v roce 2018, kdy hrubý domácí produkt zaznamenal tříprocentní růst. Ten byl podpořen zejména domácí poptávkou, konkrétně zvýšenou investiční aktivitou a spotřebními výdaji domácností,“ uvedl Jan Benedikt z ČSÚ.

Na tvorbě přidané hodnoty se podle něho nejvíce podílel průmysl a odvětví obchodu. Významně se dařilo také stavebnictví.

Ve 4. čtvrtletí se hrubý domácí produkt v ČR meziročně zvýšil o 2,9 procenta. Česká ekonomika tak roste nejpomaleji ze zemí V4.

Slovenské HDP loni stouplo o 4,1 procenta. V Maďarsku loni ekonomika vzrostla o 4,9 procenta, v Polsku dokonce o 5,1 procenta. Podobné tempo si ekonomiky udržely i v závěru roku.

V Česku je ve srovnání s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky nejnižší nezaměstnanost. Podle některých ekonomů je právě nedostatek pracovních sil jedním ze zásadních faktorů, jež brání dynamičtějšímu růstu ekonomiky v ČR.

Ekonomika v ČR letos zpomalí. Ministerstvo financí na rok 2019 předpovědělo růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,5 procenta místo původně odhadovaných 2,9 procent. Za zhoršením výhledu stojí především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. (sfr)

Ekonomika v Česku letos zpomalí. HDP poroste o 2,5 procenta

Německo málem spadlo do recese. Tamní ekonomiku čekají horší časy