Bude FC Barcelona muset z finančních důvodů prodat některou ze svých megahvězd?

Fotbalová Barcelona prý bude muset prodat některou ze svých hvězdu. Klub má údajně finanční problémy, napsala španělská média. Katalánský fotbalový velkoklub FC Barcelona si podle deníku El País musel půjčit od dvou amerických finančních skupin celkem až 140 miliónů eur (3,6 mld. Kč), které musí splatit do pěti let.

Barcelona získala v roce 2017 za prodej Brazilce Neymara do pařížského PSG tehdy rekordní sumu 222 miliónů eur (5,7 mld. Kč). Zdálo se, že ekonomická situace klubu je tím zabezpečena na velmi dlouhé období. Šéfové klubu proto tehdy uvolnili velké finanční částky na nákupy nových hráčů.

Údajně na tyto nákupy vynaložili dvojnásobek částky, jakou utržili za prodej Neymara. Hrozí tak, že po skončení aktuální sezóny 2018/2019 budou muset prodat minimálně jednu ze svých největších hvězd.

Nejčastěji je v této souvislosti zmiňován Brazilec Philippe Coutinho, který do Barcelony přišel před rokem z FC Liverpool za 160 milionů eur (4,1 mld. Kč), v té době jako druhý nejdražší hráč fotbalové historie.

Dalších 150 milionů eur (včetně dalších bonusů) stal Barcu transfer Ousmana Dembélého z Borussie Dortmund.

Významnou položku ve výdajích katalánského velkoklubu tvoří mzdy hvězdných hráčů. Jen základní plat Lionela Messiho vyjde klub na ročně na 71 milionů eur (1,8 mld. Kč).

FC Barcelona je první klub na světě, který ročně vydává na platy svých hráčů více než 500 milionů eur (12,8 mld. Kč). (sfr)