Dávky na bydlení by se mohly od roku 2021 změnit. Nárok by na ně měli mít jen nemajetní. (Ilustrační foto)

Dávky na bydlení by se od roku 2021 mohly změnit. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chystá návrh na zjednodušení sociálních dávek. Chce, aby na dávky na bydlení měli nárok pouze ti, kteří bydlení skutečně využívají, a jen nemajetné osoby. Má to zabránit zneužívání dávek na bydlení.

„Kolegové to velmi dobře vědí. Jakmile projde prorodinný balíček, tak přijde revize sociálních dávek a potom přijde balíček zaměstnanosti,” uvedla Maláčová už dříve.

Revizi sociálních dávek požadoval po Maláčové premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman.

„Padají poznámky na zneužívání dávek. Myslím, že by dávky měly být adresné, na druhou stranu ale výdaje na dávky dlouhodobě klesají,” doplnila.

Dávky se podle Maláčové mají poskytovat pouze do obyvatelných bytů s minimálními technickými a hygienickými standardy.

Lidé musí v bytě opravdu bydlet, a ne tam mít nahlášen jen trvalý pobyt. Příspěvek by také neměl dostat nikdo, kdo vlastní více bytů, a měl by být opravdu jen pro nemajetné.

Navrhované změny však ministryně podmiňuje schválením prorodinného balíčku, nad jehož některými částmi není v koalici stále shoda.

Balíček řeší rodičovský příspěvek, dětské skupiny, částečné úvazky a zálohované výživné až za miliardy korun. Maláčová trvá navíc na tom, aby byl přijat celý.

(pel)