Od začátku protestů hnutí tzv. žlutých vest ve Francii bylo v zemi zadrženo celkem 8400 osob, z toho 7500 skončilo ve vazbě. Zhruba 1800 lidí pak bylo v souvislosti s demonstracemi odsouzeno. Původně ekonomické protesty kvůli zvýšení ceny pohonných hmot se postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy lidé požadovali demisi prezidenta Emmanuela Macrona. 

„Můj vzkaz je jasný: veškeré ničení, veškeré agrese budou stíhány a budou trestány. Dokážeme pochopit společenský neklid, ale nikdy neakceptujeme násilí a ničení,“ řekl francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Castaner uvedl, že „malé skupiny poháněné nenávistí“ už způsobily újmu na zdraví 1300 policistů, četníků a hasičů. Resort ve svých statistikách nerozlišuje lehká a těžká zranění.

Stejně tak je tomu v případě zranění na straně demonstrantů. V polovině ledna jich vláda registrovala 1700.

Francouzská justice odsoudila od začátku protestů celkem 1800 členů hnutí žlutých vest. Dalších 1500 čeká na rozsudek.

V lednu 2019 se francouzské policii přihlásil několikanásobný francouzský šampión v boxu Christopher Dettinger. Ten je podezřelý, že během protestů napadl dva policisty. Putoval hned do vazby.

Před soudem stane také čtveřice demonstrantů. Ti byli zadrženi za to, že za použití stavebního stroje z ulice pronikli do kanceláře mluvčího v ulici de Grenelle a Benjamin Griveaux musel být evakuován.

Demonstrace hnutí tzv. žlutých vest propukly v listopadu 2018. Konaly se pak každou sobotu. Provázelo je výtržnictví a násilné střety demonstrantů s policií.

Protesty ve Francii vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna 2019 daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země.

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy.

Francouzský boxer hnutí Žlutých vest se přihlásil policii. Ta ho ihned uvrhla do vazby

Revoluce ve Francii: Žluté vesty přinutily Macrona k uspořádání velkého referenda

(pel)