Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla další porážku. Její plán na odchod Británie z EU poslanci opět odmítli.

Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla další porážku. Parlament opět odmítl podpořit její plán pro odchod Velké Británie z Evropské unie (EU). Na brexitové dohodě včetně irské pojistky se Mayová už dříve dohodla s Bruselem, Dolní sněmovna ale dokument na konci ledna zamítla a premiérka se teď snaží ujednání s EU pozměnit. Brusel však nehodlá znovu o dohodě diskutovat. 

Pro návrh Mayové upravit irskou pojistku hlasovalo jen 258 poslanců, proti bylo 303. Premiérka poslance už dříve varovala, že pokud poslanci odmítnou její postup, oslabí to její vyjednávací pozici v Bruselu.

Podle šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna by britská premiérka, která nebyla hlasování přítomna, měla „přiznat, že její brexitová strategie selhala“.

Je to už 10. porážka Mayové od jejího nástupu do funkce.

V odloženém hlasování 15. ledna 2019 britští poslanci odmítli návrh dohody o brexitu, kterou premiérka dojednala s Bruselem.

V dalším hlasování se poslanci 29. ledna vedle odmítnutí takzvané irské pojistky zároveň postavili proti brexitu bez dohody.

Mayová se mezitím v Bruselu snažila přesvědčit čelní představitele EU o úpravě brexitové dohody. To však předseda EK Jean-Claude Juncker rázně odmítl, že podmínky výstupu Velké Británie měnit nebudou.

EU je ale ochotná upravit doprovodný text právně nezávazné politické deklarace. Britská premiérka a Juncker se opět setkají na konci února.

Parlament dnes také odmítl návrh opozice, aby se do 27. února hlasovalo o upravené brexitové dohodě.

Zamítl i návrh Skotské národní strany (SNP), která žádá tříměsíční odklad termínu vystoupení Británie z Evropské unie.

V Bruselu s premiérkou Mayovou zametli. Chce odložit hlasování o brexitové dohodě

Parlament odmítl tvrdý brexit a severoirskou pojistku. Mayová bude jednat s Bruselem

(pel)