Šéf Huawei Žen Čeng-fej odmítl obvinění ze špionáže pro čínskou vládu.

Šéf firmy Huawei Žen Čeng-fej odmítl obvinění Západu z firemní špionáže pro čínskou vládu. Podnik prý nikdy od žádné vlády neobdržel žádost o poskytnutí „nestandardních informací”. Žen Čeng-fej promluvil s médii poprvé po několika letech.

Prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by firma Huawei odmítla.

„Miluji svou zemi a podporuji komunistickou stranu. Neudělal bych ale nic, co by poškodilo jinou zemi světa,“ řekl.

Dodal, že mezi jeho politickými názory a podnikatelskou činností firmy Huawei neexistuje žádná spojitost.

Žen Čeng-fej mluvil se zahraničními médii naposledy v roce 2015 a toto setkání svědčí o závažnosti situace, ve které se společnost nyní nachází.

Čínský výrobce mobilů čelí v řadě zemí podezření ze špionáže. Za bezpečnostní hrozbu ho vedle další čínské firmy ZTE označil i český úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Premiér Andrej Babiš poté nařídil, aby se úřad vlády zbavil mobilů od firmy Huawei, stejně se rozhodli postupovat také ministerstva průmyslu či zdravotnictví. Následně ovšem předseda vlády po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože úřad varování nedostatečně vysvětlil.

Používání výrobků Huawei vládním úřadům již zakázaly Spojené státy. Nový Zéland, Austrálie či Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí.

V Evropě výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise. (pel)

Čína chce potrestat Česko kvůli Huawei. Odnesou to prý Škoda a PPF, prozradil Zeman

Podnikatelé požadují zastavit EET kvůli kauze Huawei. Bojí se zneužití dat