Česko chystá regulaci makléřů.

Regulace makléřů v Česku se blíží. Nový zákon, který zpřísňuje podmínky pro realitní makléře, zamíří na vládu 21. ledna. Poté poputuje do Sněmovny. Oznámila to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

„Realitní zákon jde na vládu 21. ledna, následovat bude legislativní proces ve Sněmovně,“ uvedla Dostálová na tiskové konferenci.

Ministryně chce, aby zákon vyhovoval jak makléřům, tak i spotřebitelům. Proto bude podněty k návrhu řešit ve spolupráci s odborníky z realitního trhu.

Makléřům již nebude stačit volná živnost. Nově si budou muset zajistit živnost vázanou. Ta bude podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí.

Lidé podle Dostálové očekávají vysokou míru profesionality u makléře, kterému svěřují své naspořené peníze.

V posledních letech prý totiž přibývá případů, kdy realitní makléři nějakým způsobem podvedli klienta. Po regulaci trhu začali volat nejen spotřebitelé, ale i samotní realitní makléři a kanceláře. Nedůvěra vůči makléřům navíc způsobila, že si lidé nemovitosti mezi sebou navzájem prodávají sami, bez odborné pomoci.

Realitní kanceláře zákon vesměs uvítaly, ale mají k němu řadu výhod. V zákoně podle nich chybí například ochrana proti úpadku nebo zavedení kauce.

(pel)