Pokud bude zamítnuta brexitová dohoda, britská premiérka Mayová musí náhradní plán předložit do 3 dnů.

Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla další porážku v parlamentu. Poslanci schválili dodatek ukládající vládě, aby v případě, že bude v Dolní sněmovně zamítnuta brexitová dohoda, premiérka představila náhradní plán do 3 dnů. Původně na to měla 21 dnů. 

Zprávu zveřejnil server Novinky.cz.

Poslanci by měli o dohodě o odchodu Velké Británie z Evropské unie debatovat pět dní.

Hlasování o dohodě bylo už jednou odloženo. Premiérka totiž měla obavy, že by poslanci mohli plán odmítnout. Očekává se, že poslanci brexitový plán Mayové dojednaný s Bruselem nepodpoří.

Mayová řekla britským poslancům, že brexit bez dohody s EU lze odvrátit jedině schválením té, která je aktuálně na stole.

Dodala, že vláda stále pokračuje v rozhovorech s EU ohledně ujištění týkajících se stávající dohody a chce je získat ještě před hlasováním naplánovaným v Dolní sněmovně na 15. ledna.

Ze strany Bruselu přitom nic nenasvědčuje tomu, že by unie chtěla Mayové vyjít vstříc dříve, než se zákonodárci vyjádří.

Velká Británie by měla opustiti Evropskou unii 29. března. Vláda Mayové už začala připravovat obyvatele i na možnost, že Spojené království opustí EU bez jakékoli smlouvy upravující vzájemné vztahy.

(pel)