Protesty žlutých vest pokračovaly už devátý týden. Tentokrát vyšlo do ulic kolem 84 000 demonstrujících.

Protesty hnutí žlutých vest ve Francii pokračovaly už devátý týden. Do ulic vyšlo o víkendu 84 tisíc lidí. Původně ekonomické protesty kvůli zvýšení ceny pohonných hmot se postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy lidé volají po Macronově demisi.

Jen v metropoli Francie tentokrát protestovalo 8000 lidí. Policie zadržela celkem 244 demonstrujících. Při střetech s policií byly zraněny více než dvě desítky lidí.

Přímo v Paříži na ostrahu pořádku dohlíželo 5000 policistů.

Lidé zpívali francouzskou hymnu Marseillaisu a provolávali hesla jako „Macrone, jdeme za tebou“.

Protesty různého rozsahu probíhaly po celé Francii.

Protesty vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země.

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy.

Tamní obchodníci v prosinci 2018 vyčíslili ztráty na nejméně 1 miliard eur (asi 25,8 miliard korun). Zavřeny byly při demonstracích nejen obchody, ale i některé památky, jako Eiffelova věž nebo muzeum v Louvru.

Žluté vesty chtějí totálně zničit Francii. Vyzvaly k „runu“, tedy k výběru všech peněz z bank

(pel)