OSN schválila globální pakt o uprchlících, Česko dokument podpořilo.

Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) schválilo globální pakt o uprchlících. Česko dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořilo. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko. Přijatá dohoda se liší od globálního paktu o migraci. Podle Okamurovy SPD zavádí schválený pakt o uprchlících kvóty na jejich přerozdělování.

Vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi označil globální pakt o uprchlících za historický.

„Je to největší snaha o široké sdílení odpovědnosti za běžence, které jsem za 34 let práce s uprchlíky svědkem,“ uvedl Grandi.

Dokument staví na dosavadním mezinárodním právním rámci týkajícím se běženců a úmluvách o lidských právech a humanitárním právu.

Při prvním projednávání byly proti pouze Spojené státy, které tvrdily, že části dokumentu jsou v rozporu s jejich zájmy. Při hlasování získaly USA podporu Maďarska.

Pro pakt zvedlo ruku 181 zemí, Dominikánská republika, Eritrea a Libye se zdržely.

Přijatá dohoda se liší od globálního paktu o migraci, který země OSN předběžně přijaly 10. prosince 2018 v Marrákeši. Dohodu podepsalo 164 zemí. Česko a několik dalších zemí se k tomuto paktu nepřipojilo a proti bude hlasovat i ve středu.

Podle kritiků pakt podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací. Příznivci dohody si naopak slibují spolupráci v řešení problémů migrace nebo lepší boj proti pašerákům lidí.

Podle Okamurovy SPD poškodila Babišova vláda Českou republiku v otázce imigrace tím, že podpořila pakt OSN  o uprchlících.

Tento Globální pakt OSN o uprchlících, který nakonec Babišova vláda podpořila, zavádí podle SPD globální uprchlické kvóty.

Peter Szijjártó, ministr zahraničí Maďarska, které pakt nepodpořilo, řekl, že pakt otevírá zadní dvířka pro ty, kteří nemohou přijít dveřmi hlavními. Konkrétně zahrnuje „mechanismy pro účinnější, předvídatelnější a spravedlivější mezinárodní reakci na situace vyznačující se velkým množstvím uprchlíků“. „Nabízí mezinárodní rozšiřování podpory anebo aktivace opatření pro spravedlivější a předvídatelnější sdílení zátěže a odpovědnosti.“

SPD informovala, že pakt o uprchlících bude umožňovat i rozšířený přístup k přesídlení a dalším řešením v třetích zemích.

„Tento pakt navíc staví návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. A, v neposlední řadě, tento pakt má ambici usilovat o to, aby reakce na pohyby uprchlíků po celou dobu zohledňovaly otázky genderu, věku a různorodosti. Takže má v sobě i podobné věci, které obsahuje Istanbulská úmluva,“ uvedla SPD v prohlášení.

Okamurova strana poukázala na fakt, že předseda vlády Andrej Babiš v pondělí řekl, že je proti tomu, aby Česká republika podpořila Globální pakt OSN o uprchlících. Přesto ten samý den Česká republika tento pakt o uprchlících podpořila na Valném shromáždění OSN!

Vláda Andreje Babiše tímto zcela zřejmě poškodila české národní zájmy, konstatovala SPD.

Proto hnutí SPD navrhlo na úvod jednání této schůze Poslanecké sněmovny mimořádný bod s názvem „Informace vlády o Globálním paktu OSN o uprchlících“. Hnutí ANO a ČSSD projednávání tohoto bodu vetovaly.

„To je naprosto nepřijatelné. Proto též zvážíme, že navrhneme svolání mimořádné schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše,“ prohlásilo SPD. (pel, sfr)