Muslimové zaměstnaní v Amazonu uspořádali demonstraci za více přestávek na modlitby...

Muslimským pracovníkům Amazonu se nelíbí pracovníky podmínky ve firmě. Není jim prý umožněno modlit se v souladu se svou vírou. V americkém Minneapolis kvůli tomu uspořádali demonstraci.

Praktikující muslimové by se měli modlit pětkrát denně. Zaměstnanci firmy Amazon v Minneapolis, kteří často pocházejí z místní somálské komunity, si však stěžují, že jim to pracovní podmínky ve skladu neumožňují.

Při dvanáctihodinové směně mají skladníci nárok na dvě patnáctiminutové a jednu půlhodinovou přestávku. Zaměstnanci však zároveň mají určené pracovní tempo, které musí dodržovat. Aktuálně je to 240 balíků za hodinu, podle stránek Vox.com to však může být i 400. Tedy v přepočtu 10 – 15 vteřin na jeden balík. Podle pracovníků skladu tento tlak přináší velkou míru stresu.

Zástupci firmy nesouhlasí s tím, že by se zaměstnanci nemohli modlit:

„Přestávky na modlení, které jsou kratší než dvacet minut, jsou placené a požadavky na produktivitu se pak nemění. Pracovníci také mohou požádat o delší, neplacené pauzy, u kterých již budou požadavky uzpůsobeny.“

Protesty proti podmínkám v Amazonu však zdaleka nejsou jen záležitostí muslimů. Na shromáždění, které před velkoskladem v Minneapolis uspořádali, se sešli i další zaměstnanci, kteří požadovali důstojnější podmínky. Někteří přišli oblečení v tričkách s nápisem „nejsme roboti“. Podobné protesty proběhly během „Black Friday“ víkendu také ve Španělsku, Velké Británii, Itálii nebo Německu. (jaz)