Vláda oznámila, že zaujme k omezené legalizaci konopí negativní stanovisko. To kvůli zdravotním rizikům a kvůli rozporu s mezinárodní úmluvou o drogách. Novela o legalizaci předpokládá bezúhonnost dospělých, kteří by si doma vypěstovali až pět rostlin konopí pro vlastní potřebu.

„Ten návrh reálně legalizuje konopí nikoliv pouze pro zdravotní účely, to už máme dnes, ale i pro rekreační účely. To znamená, že skutečně po tomto návrhu by Česká republika legalizovala užívání konopí v populaci,“ zdůvodnil negativní stanovisko vlády na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Jako problém Vojtěch vnímá to, že si lidé musí léčebné konopí hradit sami.

„Je naším zájmem, aby bylo konopí dostupné, ale nechceme, aby bylo konopí používáno široce ve společnosti pro rekreační účely,“ doplnil.

Lidé by podle předlohy mohli mít doma beztrestně až 1,25 kilogramu sušiny konopí. Ostatním lidem by pěstitelé museli zabránit ve volném přístupu k tomuto konopí pod hrozbou pokuty až 15.000 korun. Až 30 gramů by mohli lidé nosit u sebe i mimo obydlí. Stejné množství, tedy 30 gramů, by mohli legálně předat jinému dospělému člověku, ovšem výhradně bezplatně.

Vládní legislativci upozornili na to, že by tím nastala absurdní situace. Předání konopí by sice trestné nebylo, ale pouhou nabídkou nebo zprostředkováním předání konopí by se dotyčný trestného činu dopustil, napsali do předběžného stanoviska kabinetu. (jaz)