Andrej Babiš už nebude předsedat radě pro eurodotace...

Andrej Babiš nebude předsedat po kritice Evropské unie (EU) radě k eurofondům. Schválila to vláda v návrhu novely o podpoře regionálního rozvoje. Ta umožní, aby se Rady pro Evropské strukurální a investiční fondy (ESIP) účastnil i jiný člen vlády než premiér Babiš.

Dokument uvádí, že předseda vlády se jednání rady nebude účastnit, dokud novela nebude schválena.

„Po nabytí účinnosti předloženého zákona rozhodne vláda svým usnesením – formou nového znění Statutu rady – který z členů vlády (tzn. již nikoli její předseda) bude stát v čele rady,“ uvádí předkládací zpráva.

Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér.

Úkolem rady je posuzovat koncepční i aktuální otázky spojené s evropskou politikou soudržnosti v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Jednání rady se mj. zaměřuje na soulad evropských dotačních programů s dohodou, kterou ČR má s EU. Rada také navrhuje vládě systémová opatření týkající se čerpání fondů EU.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger doporučil Babišovi podle webu Respekt.cz tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů v souvislosti s koncernem Agrofert. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmu.

V takovém případě by podle komisaře musel mimo jiné odstoupit z vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, neúčastnit se rozhodování ani komunikace v oblastech, na kterých by mohl přes Agrofert profitovat, a nominovat za sebe v takových rozhodnutích někoho jiného. (jaz)