Česká armáda získá 210 nových pásových obrněných vozidel za celkem 50 miliard korun. Jedná se o největší zakázku v novodobé historii české armády. Nové obrněnce by měla armáda dostat mezi lety 2020 až 2025. Ministerstvo obrany osloví pro zakázku čtyři výrobce.

„Po informaci vládě bude následovat oficiální oslovení čtyř vybraných výrobců, aby předložili nabídky,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že k podpisu smlouvy by mělo dojít příští rok v srpnu.

Ministerstvo už na podzim avizovalo, že osloví ty výrobce, kteří prokázali, že dokážou splnit požadavky, které armáda na nová vozidla má.

Budou mezi nimi pravděpodobně konsorcium PSM, tedy společný podnik koncernů Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme s obrněncem Puma, švédsko-britské vozidlo CV90 od BAE Systems, ASCOD od General Dynamics European Land Systems (GDELS), která české armádě mimochodem dodala pandury, a pak také obrněnec Lynx KF31 od německého Rheinmetallu.

Všichni čtyři výrobci v posledních měsících potvrdili, že budou o zakázku usilovat a nabídnout chtějí nejmodernější verze svých produktů. (jaz)