Radikální islamisté se objevili i v Česku. Muslimská komunita v ČR je však umírněná, informovala zpráva ministerstva vnitra. Dokument vzala na vědomí Bezpečnostní rada státu. Podle zprávy je muslimská komunita je České republice integrovaná a umírněná. 

O zprávě informoval server irozhlas.

Dokument ministerstva vnitra uvádí, že nebezpečím pro radikalizaci muslimů v tuzemsku jsou protiislámské výroky některých politiků.

Autoři zprávy uvedli, že na složení náboženských komunit v ČR se neprojevila migrační vlna. Muslimové do Česka nemířili, maximálně jím projížděli.

Policie podle zprávy nicméně i v Česku zaznamenala cizince, kteří se snažili šířit radikální výklad islámu.

„Jednalo se zejména o osoby ze střední Asie a z kavkazských republik, které se v Česku pokoušely navázat kontakty,” stojí ve zprávě.

V dokumentu se tvrdí, že nebezpečím by mohly být výroky některých politiků.

„Mezi hlavní potenciálně radikalizační témata patří islamofobní vystoupení některých představitelů veřejného života a proizraelské postoje státu a jeho představitelů.“

Zmiňuje stranu SPD, kterou sice neřadí mezi extrémistické, ale uvádí, že přináší podobná témata jako pravicoví extremisté. Ve zprávě ministerstva vnitra se potvrzuje informace BIS, podle které v roce 2017 odjelo z Česka bojovat do Sýrie 11 lidí. (sfr)