Bělobrádkovy lidovci chtějí grilovat ministra dopravy Ťoka za situaci na dálnici D1.

Lidovci chtějí grilovat ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) kvůli situaci na D1. Sněmovna by se tak už v úterý mohla zabývat problémy řidičů na dálnici D1, kterou tento týden kvůli sněžení zablokovaly kamióny. KDU-ČSL chce do jednání zařadit bod, který by požadoval, aby ministr doprav Dan Ťok (za ANO) vysvětlil, proč se tak stalo.

Oznámil to předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Od parlamentní debaty si Bělobrádek slibuje například usnesení, že by ministerstvo dopravy mělo uvést, jak chce situaci systémově řešit. Bělobrádek zdůraznil, že Ťok je ministrem dopravy už čtyři roky.  Ťokův návrh zakázat kamionům jízdu v levém pruhu nepovažuje Bělobrádek za řešení situace.

Podobně se vyjádřil i Pirát Jakub Michálek, podle něhož je ministerstvo neschopné a zákon to podle něj nespraví.

Dopravu na D1 kolem 100. kilometru po dva dny blokovalo omezení u Humpolce, které podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už mělo být pryč a dálnice měla být normálně průjezdná. Požaduje po firmě, která opravu úseku provádí, aby zasypala kaverny a dálnici plně zprovoznila. Čas dostala společnost Geosan do pondělí 17. prosince.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovalo v neděli 16. prosince úsek dálnice D1 u Humpolce, kde firma Geosan dostala příkaz k opravě vysypaných kaveren. Podle ŘSD se situace na místě nezměnila.

V sobotu ani v neděli na opravě vysypaných kaveren nikdo nepracoval.

ŘSD se chystá převzít iniciativu na staveništi v pondělí. Na dálnici je v úseku od 90. do 104. kilometru mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem kvůli rekonstrukci omezený provoz do dvou pruhů.

Sjízdnost hlavní dopravní komunikace, která spojuje Prahu s Brnem, v týdnu komplikovalo sněžení a tvořily se dlouhé kolony. Podle Kraje Vysočina způsobila kolaps nepřipravenost modernizovaného úseku právě mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na zimní podmínky. ŘSD uvedlo, že stát ukončí smlouvu se stavební firmou, pokud nepřeruší práce do 17. prosince. (sfr)