Andrej Babiš zůstane v registru agentů StB. Evropský soud zamítl jeho stížnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zůstane v registru agentů StB. Evropský soud ve Štrasburku zamítl jeho žalobu na Slovenskou republiku. Babiš si stěžoval kvůli rozsudku, který odmítl jeho žalobu na neoprávněnost evidence ve svazcích StB.

Informoval o tom Respekt.

Podle serveru soud žalobu zamítl 20. listopadu pro „nepřijatelnost“.

Babiš informaci potvrdil a uvedl, že usnesení studují jeho právníci a spor nekončí – bude prý pokračovat na Slovensku.

„Tam jsem několikrát soud vyhrál a Ústavní soud to z nepochopitelných důvodů zrušil. Pravda je na mojí straně,“ zdůraznil Babiš.

Lídr ANO je přesvědčený o tom, že spor vyhraje, protože nikdy žádnou spolupráci nepodepsal.

Babiš tvrdí, že byl ve svazcích komunistické StB veden neoprávněně. Žalobu proti Ústavu paměti národa podal v roce 2012. Zprvu se vše vyvíjelo v jeho prospěch, v říjnu 2017 však slovenský ústavní soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Bratislavský soud pak v lednu Babišovu žalobu na údajně neoprávněnou evidenci zamítl. Učinil tak v souladu s verdiktem ústavního soudu.

Ten mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být slovenský Ústav paměti národa. Babiš přesto dál trvá na svém. Uvedl, že se hodlá soudit celý život.

(pel)