Protesty tzv. žlutých vest drtí francouzskou ekonomiku. Tamní obchodníci vyčíslili ztráty na nejméně 1 miliard eur (asi 25,8 miliard korun). Zavřeny byly nejen obchody, ale i některé památky, jako Eiffelova věž nebo muzeum v Louvru.

„Jde o katastrofu pro naší ekonomiku a obchod,“ uvedl ministr financí Bruno Le Maire.

Dodal, že jde o katastrofu jak pro francouzskou ekonomiku, tak i obchod.

Obchody sčítají škody a opravují rozbité výlohy.

Přesné propočty dopadu na HDP zatím nejsou k dispozici. Francouzská asociace maloobchodu oznámila, že od začátku protestů 17. listopadu ztráty dosáhly kolem 1 miliardy eur.

Le Maire řekl, že tržby restaurací se propadly o 20 až 50 procent.

Pařížské úřady mezitím uvedly, že škody způsobené městu činí miliony eur.

Protesty vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země.

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy. Komplikaci představují zejména blokády skladů paliva, takže na mnoha čerpacích stanicích dochází benzín a nafta.

(pel)