Agrofert od vstupu Babiše do politiky dostal na dotacích 7 miliard korun.

Holding Agrofert získal od doby, co Andrej Babiš (ANO) vstoupil do politiky, zhruba 7 miliard korun. Jedná se o částku za roky 2014 až 2017, kdy byl ministrem financí. Naopak na daních zaplatil podnik loni „jen“ 739 milionů korun, což je nejméně peněz od vstupu Babiše do politiky. 

Zprávu uveřejnil deník Právo. Ten vycházel z výročních zpráv koncernu i jeho jednotlivých podniků.

Dotace pro Afrofert prošetřuje Evropská komise (EK). Ta si nechala vypracovat analýzu, podle které premiér a šéf hnutí ANO je ve střetu zájmů i poté, co firmy předal svěřenskému fondu. Ve funkci se totiž stále může podílet na rozhodování o dotacích, které jeho někdejší firmy získávají.

Nejvyšší částku – přes 2 miliardy – inkasoval Agrfoert právě loni, kdy musel Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů svoje zemědělské a chemické podniky převést do svěřenských fondů.

Agrofert získává většinou dotace z evropských fondů. Ty v Česku mezi podnikatele rozdávají ministerstva průmyslu a zemědělství a v menší míře životního prostředí. Jde o dotace provozní, investiční a ty na srovnání výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.

První se týkají zejména zemědělských podniků Agrofertu. Na těch získal koncern loni celkem 1,3 miliardy korun. Před Babišovým vstupem do politiky to bývaly menší částky, například v roce založení ANO v roce 2011 to bylo zhruba půl miliardy.

Druhé jsou dotace investiční. Největší investiční dotace měl Agrofert v roce 2015, a to 660 milionů korun. Šly hlavně chemické části holdingu na modernizace.

Třetí skupinou dotací jsou peníze na srovnání výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů. Některé firmy koncernu totiž provozují bioplynové stanice. Loni takhle koncern inkasoval 147 milionů, v předchozích letech byly částky podobné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle EK dál ovládá svou bývalou firmu Agrofert, kterou převedl do svěřenských fondů. Tím porušuje české i evropské právo.

Z toho by plynulo, že by Česko mělo vrátit minimálně část z evropských dotací, které získal Agrofert. Česku hrozí, že bude muset zpět do Bruselu vrátit ze svého vlastního rozpočtu minimálně část z 82 milionů eur (přes 2,1 miliardy korun), které Agrofert letos získal na dotacích z evropského rozpočtu.

To však odmítl Babiš i ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Upozornila, že analýza, kterou pro Brusel vypracovala právní služba Evropské komise a která tvrdí opak, podle ní není oficiální.

(pel)