Solární panely budou od roku 2020 povinně součástí všech nových menších domů v americkém státu Kalifornie. Potvrdil to ředitel technologického vývoje Solární asociace v Kalifornii Kelly Knutsen (CALSSA).

Stavební úřad v Kalifornii (CBSC) podle iDnes.cz jednohlasně podpořil nová pravidla, která na jaře předložila Kalifornská energetická komise, podléhající místní vládě, uvedl list Business Insider.

Nová stavební legislativa říká, že od ledna 2020 bude muset mít na střeše solární panely každý nový dům, který má tři a méně pater, bez ohledu na to, zda jde o rodinný dům, bytový dům nebo řadový dům.

Výjimku mají nemovitosti, které stojí ve stínu nebo domy s příliš tenkou střechou, která nevyhovuje požadavkům na nosnost solárních panelů.

Američanům se tím nové bydlení minimálně zpočátku prodraží. Rodinu náklady na výstavbu solárních zdrojů na střeše vyjdou podle Kalifornské energetické komise v průměru na 10 tisíc dolarů, tedy zhruba 220 tisíc korun. V ceně navíc nejsou další doplňky jako energeticky úsporná okna, osvětlení a spotřebiče.

Jasné není v tuto chvíli, co nařízení udělá s cenami elektřiny. Je však možné, že díky plošné povinnosti mít solární panely na střechách, energie zlevní a celá investice nebude ve výsledku tak vysoká. Nyní je solárními panely v Kalifornii vybaven každý pátý nový dům. (jaz)