Severní Korea úspěšně otestovala novou ultramoderní zbraň...

Severní Korea úspěšně vyzkoušela novou technologicky vyspělou zbraň. Informoval o tom jihokorejský list Korea Times. Armádnímu testování byl přítomen vůdce Čim Čong-un, o jakou zbraň se jedná však není známo.

Kim podle severokorejské agentury KCNA uvedl, že sledoval úspěšný test „nově vyvinuté taktické zbraně“. Ta podle něj představuje zásadní změnu v posílení bojových schopností země. Kim dodal, že armáda otestovala zbraňový systém, o který se zajímal jeho otec a předchůdce Kim Čong-il a na jehož vývoj Kim Čong-il osobně dohlížel.

Kim sledoval test v Akademii národních obranných věd a severokorejský vůdce nedokázal potlačit „vášnivou radost“ z jeho úspěchu. KCNA napsala, že byl „tak vzrušený, že řekl, že odborníci na obranu a pracovníci muničního průmyslu odvedli tak velkou práci při zvýšení obranných schopností země“.

O jaký jde typ zbraně, není jasné, ale nebylo zaznamenáno žádné odpálení rakety ani seismická aktivita naznačující, že by šlo o podzemní jaderný test, uvedl specializovaný web na dění v KLDR NKNews.

Podle listu Korea Times by zmínka o jakémkoli zbraňovém testu mohla ovlivnit jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem.

Americká televize CNN na svém webu píše, že test byl Kimovým vzkazem Washingtonu, že Severní Korea se vrátí k více vojensky zaměřenému vztahu vůči USA, pokud budou probíhající rozhovory mezi zeměmi pokračovat příliš pomalu. (jaz)