Vlastní syn osočil premiéra Babiše ze lži. Andrej Babiš mladší údajně oznámil, že chce vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš starší nadále tvrdí, že jde o řízenou kampaň proti jeho osobě.

Premiérův syn Andrej Babiš mladší napsal v e-mailu pro Seznam Zprávy, že si přeje být telefonicky v kontaktu s českou policií vyšetřující jeho údajný únos na Krym.

„Můj otec lže, chci vypovídat o svém únosu,“ citoval Seznam vyjádření Andreje Babiše mladšího. mladšího.

Andrej Babiš starší označil nové informace za kampaň.

„Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem’ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem’ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu’,“ napsal Seznamu Andrej Babiš mladší.

„Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřenej (v psychiatrické léčebně), je druhá.’ Přeju si být telefonicky v kontaktu s policií ČR, vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte,“ doplnil syn předsedy vlády.

Premiér Andrej Babiš v reakci na nové informace opětovně kritizoval autory reportáže a celou záležitost označil za uměle vytvářenou mediální kampaň.

„Pokud někdo zpochybňuje jeho nemoc, to je největší odpornost, to jsem nikdy nezažil,“ prohlásil o svém synovi premiér Babiš.

Doplnil také, že Babiš mladší ve Švýcarsku studoval a dlouhodobě tam žije i jeho matka. Upozornil také na skutečnost, že  Andrej Babiš mladší nikdy nebyl občanem ČR.

Premiér Andrej Babiš označil svého syna za nevěrohodného schizofrenika a bobtnající kauzu Čapí hnízdo doslova za „puč Palermo“. Eskalovala totiž zrovna v den, kdy byl na mezinárodní konferenci v Itálii v sicilském městě Palermo.

Andrej Babiš mladší byl podle premiéra s Petrem Protopopovem v Rusku na výletě a měli platná víza.

„Zaletěli i na Krym a potom byli několikrát na Ukrajině,“ vysvětlil Babiš starší.

Policie ČR nové informace portálu Seznam Zprávy prověřuje.

„Policie komunikuje se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem emailu neodkladné úkony dle zákona,“ uvedla policie.

Klíčová postava Čapího hnízda 

Syn premiéra Andreje Babiše je klíčovou postavou v kauze dotačního podvodu s farmou Čapí hnízdo. Reportéři Seznam Zpráv našli Babiše mladšího ve Švýcarsku, kde nyní žije i se svou matkou. Natočili s ním rozhovor a připravili reportáž, v níž Babiš mladší řekl například to, že byl držen na Krymu proti své vůli.

Podle autorky reportáže nese Andrej Babiš mladší nelibě to, že případ byl uzavřený, aniž by s ním policie mluvila. Nyní dává najevo, že chce v kauze Čapí hnízdo vypovídat.

Jde mu prý o to, aby kauza byla důkladně vyšetřena.

Babišova demise

Na slova premiérova syna o tom, že jeho otec lže, reagoval například šéf TOP 09.

„Andrej Babiš by si měl uvědomit vážnost situace a okamžitě odstoupit z funkce premiéra České republiky,“ napsal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Senát Parlamentu ČR dokonce odhlasoval, že je nepřijatelné, aby s ohledem na nová podezření zůstal premiér Andrej Babiš ve vládě do vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Toto usnesení Senátu podpořili i zástupci vládní ČSSD. Někteří senátoři za ANO se hlasování zdrželi.

„Senát považuje účast Andreje Babiše se vládě České republiky do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou,“ uvádí se ve stanovisku Senátu.

Senátoři mj. poukazovali na to, že premiér jako předseda Bezpečnostní rady státu, který má přímý vliv na Generální inspekci bezpečnostních sborů, může ovlivňovat vyšetřování.

„Babišův syn se dostal na území anektovaného Krymu a vyvolává to ve mně velké otazníky. Jak se tam mohl dostat? Existuje jen jedna země, která by pro nás byla hůře dostupná. A to je Severní Korea,“ prohlásil místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Nově zvolený předseda Senátu Jaroslav Kubera uvedl, že inkriminované usnesení se netýká aktuálního případu kolem Babišova syna Andreje, ale vztahuje se k celé kauze Čapí hnízdo.

„To usnesení je velmi málo ostré, není nijak pejorativní. Prostě nic jiného nechce, než aby do toho, než se v tom udělá jasno, nebyla zpochybněna jednak bezpečnostní situace České republiky ve světě, jednak i politická scéna,“ konstatoval Kubera.

Podle Tomáše Goláně (Senátor 21) se lze na Krym dostat jen s vědomím ruských tajných služeb, a pokud s nimi premiér spolupracuje, je vydíratelný a nedůvěryhodný. (sfr)