Plány na značkování zaměstnanců pomocí mikročipů implantovaných do ruky narazily ve Velké Británii na odpor odborů. Dystopická vize budoucnosti, v níž každý člověk na pracovišti při jakémkoliv pohybu zanechává elektronickou stopu, která je neustále vyhodnocována, nebudí velké nadšení ani mezi zastánci práva na soukromí.

Celá řada právních a finančních společností dnes ve Velké Británii zvažuje možnost označovat své zaměstnance pomocí mikročipu implantovaného do těla člověka. Některé už dokonce vstoupily do jednání se společností Biohax Sweden, která ve Švédsku „označkovala“ čipy asi 150 zaměstnanců v technologickém centru Epicenter, jež sdružuje asi 100 firem s celkovými 2 tisíci zaměstnanci.

Příslušný mikročip, využívající technologie NFC (stejné, jako bezkontaktní platební karty), má velikost zrnka rýže. Zařízení se  speciální jehlou vpíchne do ruky člověka (mezi palec a ukazováček) .

Takto „očipovanému“ zaměstnanci pak implantovaný mikročip umožní odemykat zavřené dveře mávnutím ruky, ovládat firemní tiskárny a kopírky bez nutnosti zadávat číselný kód nebo si platit ve firemním bufetu nápoje pouhým přiložením ruky.

Základní výhodou implantovaného čipu je, že ho nelze někde zapomenout nebo ztratit…

Možnosti dalšího využití takových mikročipů jsou prakticky neomezené. Nicméně, úvahy o značkování zaměstnanců v Británii narazily na odpor Konfederace britského průmyslu a odborového svazu TUC.

Mluvčí TUC uvedl, že už nyní jsou zaměstnanci stresováni rozšířeným používáním moderní elektroniky ke sledování pracovního výkonu. S tím, že značkování pomocí implantovaných mikročipů by dále omezilo právo zaměstnanců na pracovní soukromí.

Zastánci čipování uvádějí, že použití čipů ke sledování zaměstnanců zvýší produktivitu práce, případně u právních kanceláří zlepší a zjednoduší přístup k vyhrazeným firemním dokumentům, protože každý bude při převzetí podkladů jednoznačně identifikován.

Zavádění čipů navíc nemá být pro všechny povinné, ale bude fungovat na bázi dobrovolnosti. Neznačkovaní zaměstnanci budou nadále používat vstupní karty, zadávat ovládací kódy a podepisovat protokoly o převzetí.

Zastánci čipování však věří, že výhody implantovaného čipu postupně přesvědčí většinu zaměstnanců, aby na zavedení mikročipu do svého těla nakonec přistoupili. (mar)