Britové si vzájemně přestávají rozumět ve vlastním, anglickém jazyku. To je zároveň povzbuzující zpráva pro všechny ty, kdo zoufají nad tím, že ani po mnoha letech výuky angličtiny ne vždy dobře rozumí rodilým mluvčím a po příjezdu do Velké Británie mají někdy pocit, že přijeli do země, v níž se mluví úplně jiným jazykem, než anglicky.

Všichni, kteří se někdy učili anglicky, znají ten frustrující pocit, kdy nerozumí mluvenému projevu rodilého mluvčího, zvláště když má specifický akcent.

Měli bychom rozumět, protože se nemluví o složitém tématu, ani se nepoužívá složitá gramatika. Ale řeč se zdá naprosto nesrozumitelná; pouze z pár slov pochopíme, že se skutečně jedná o angličtinu.

Potěšující zpráva je, že v tom nejme sami, jak ukazuje následující příklad z jednání dolní komory britského parlamentu.

Na zasedání dolní sněmovny se poslanec David Linden dotazoval na práci jednoho sněmovního výboru, který reprezentoval Sir Paul Beresford. Poslanec David Linden, jak se na poslance z Glasgow sluší, promluvil s těžkým skotským přízvukem.

Viditelně zmatený Sir Paul, který reprezentuje jeden obvod v Surrey (hrabství v jižní Anglii) musel skotského poslance požádat, aby otázku zopakoval, protože mu nerozumí.

David Linden otázku zopakoval, ale i když se snažil mluvit zřetelněji, svého přízvuku se přirozeně nezbavil.

Sir Paul musel opět přiznat, že ničemu nerozumí. Pak situaci odlehčil, tím, že se jedná patrně o následek jeho původu (narodil se Novém Zélandu) a znovu požádal o zopakování otázky, tentokrát velmi pomalu.

Za smíchu ostatních poslanců dolní sněmovny zasáhl předsedající schůze a vyzval skotského poslance, aby dotaz položil písemně. Ten už nic neriskoval a posunkovou řečí potvrdil, že dotaz tedy napíše.

David Linden není prvním skotským poslancem, který narazil na podobné potíže. Poslanec Alan Brown, který reprezentuje Ayrshire (oblast na západě Skotska), už minulý rok přiznal, že na jeho otázky položené ve sněmovně málokdy dostane přímou odpověď, protože ministři nerozumí většině toho, na co se ptá.

Podobné potíže mají i zapisovatelé oficiálního záznamu ze sněmovních jednání. Mnohdy musí během jednání posílat lístky s dotazy ke skotským poslancům, aby jim napsali, o čem vlastně ve sněmovně diskutují a mohli tak pořídit záznam schůze… (mar)