Nizozemsko vydalo poprvé v historii pas člověku, který má v kolonce pohlaví uvedeno písmeno X. To značí tzv. „neutrální pohlaví“. Rozhodla se pro něj 57letá bývalá žena Leone Zeegersová. Informoval o tom list The Independent.

Původně se narodila jako muž. To bylo také zaneseno do jejího rodného listu. Problémy s pohlavím podle svého vyjádření začala pociťovat během puberty. Úspěšnou operaci pohlaví podstoupila ale až v roce 2001. Bývalá atletka a zdravotní sestra se přesto necítí být ani ženou, ani mužem. Identifikovala se spíše jako tzv. třetí pohlaví nebo intersexuál.

Možnost uvádět třetí pohlaví v oficiálních dokumentech vychází z rozhodnutí nizozemského soudu, který letos v květnu umožnil lidem, kteří se neidentifikují jako muž nebo žena, aby měli v dokladech genderově neutrální X.

V Evropě je vydání takového pasu novinkou. S možností uvádět písmeno X do dokladů počítá sice také Německo, kdy tamější vláda odsouhlasila příslušný návrh zákona, předloha ale stále čeká na své projednání v německém parlamentu.

Při narození dítěte lze tedy zaznamenat jako pohlaví buď mužské, nebo ženské, anebo kolonku nechat nevyplněnou, dodal mluvčí. Podle odhadů žije v Německu asi 80 tisíc intersexuálních osob.

Německá vláda reagovala odsouhlasením zákona na rozhodnutí tamějšího ústavního soudu, který dospěl k závěru, že dosavadní právní úprava je v této záležitosti v rozporu s osobnostními právy a se zákazem diskriminace zakotvenými v ústavě. U soudu si stěžoval člověk, který žádal o změnu pohlaví. V úředních dokumentech byl veden jako žena, ale podle předloženého chromozomatického testu nebyl ani ženou, ani mužem.

Třetí pohlaví uznává například Austrálie, Nový Zéland, Kanada či Malajsie. (jaz)