EU může Česku vzít dotace kvůli Babišově střetu zájmů, tvrdí Pirát Bartoš... (Ilustrační foto)

Evropská unie (EU) může Česku zastavit příliv dotací kvůli Agrofertu, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Upozornil na to předseda Pirátů Ivan Bartoš. Babiš jeho slova odmítl a celou pirátskou stranu, tedy i Bartoše, označil za udavače, kteří chtějí poškodit Českou republiku.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

„Já se bojím, že nám EU zastaví dotace, jenom proto, že vy jste hamižný,“ řekl Bartoš Babišovi v diskuzním pořadu na ČT1.

Podotkl, že situaci rozhodně nenadsazuje.

„Já ty lidi nestraším, já doufám, že to pan Babiš začne řešit. Podle mých posledních informací, tak si Evropská komise vyžádala od českých úřadů historii dotací směrem k Agrofertu za rok 2017 a 2018,“ řekl Bartoš.

Dotace podle Pirátů dostávají společnosti z koncernu Agrofert neoprávněně. Vyplynulo to z analýzy, kterou si už dříve nechali zpracovat.

„Ty dotace jsou určeny na vyrovnání problematických regionů pro malé a střední podnikání a ne, aby to dotovalo firmy pod holdingem,“ poznamenal Bartoš.

Babiš slova Bartoše odmítl a Piráty označil za udavače.

„Oni mě udali v Evropské unii. Oni chtějí, aby Evropa zastavila dotace do České republiky. Není pro to žádný důvod. Oni vsadili na rétoriku protibabiš. Oni jsou ochotni poškozovat Českou republiku jenom kvůli Babišovi,“ dodal s tím, že jeho bývalá firma odvádí do veřejných rozpočtů třikrát víc než dostává.

Unie šetří možný Babišův střet zájmů

Andrej Babiš opakovaně odmítá, že by se právě jeho měl střet zájmů týkat. Udělal prý dost, když převedl své bývalé firmy do dvou svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II.

Transparency International, která na situaci ohledně Babiše také poukazovala, se v dopisu zaslaném Unii odkazuje na výpis ze slovenského Registru partnerů veřejného sektoru. Slovenský registr totiž zveřejňuje seznam „konečných uživatelů výhod“.

V případě akciové společnosti Agrofert jich jmenuje pět, mezi nimi je i Andrej Babiš sám. Dalšími jsou jeho manželka a správci dvou svěřeneckých fondů. Právě tuhle pětici registr označuje za osoby, které firmu „ovládají nebo kontrolují“.

Pro bruselské pojetí střetu zájmů je klíčové to, kdo skutečně konkrétní firmu ovládá. Podle Transparency tedy existuje „důvodné podezření“, že právě Babiš se kontroly nad firmami ve skutečnosti nevzdal.

Ke stejnému názoru dospěla i analýza, kterou si nechali zpracovat Piráti. Dotace podle nich dostávají společnosti z koncernu Agrofert neoprávněně.

Evropská komise se možným Babišovým střetem zájmů zabývat na začátku října.

(pel)