Útočníci islamistického hnutí Tálibán zabili šéfa afghánské regionální policie Abdula Razaka...

Útočníci Tálibánu zabili šéfa jihoafghánské provincie Kandahár generála Abdula Razaka. Američané ho považovali za nepostradatelného spojence. Při atentátu zemřel také zástupce tajné služby NDS, těžce zraněn byl i guvernér provincie. Americký generál Austin Miller, který byl hlavním terčem útoku, vyvázl bez zranění.

Zprávu uveřejnily Lidovky.cz.

Svědci uvedli, že palbu zahájil člen guvernérovy ochranky, když vedoucí představitelé provincie vyprovázeli po schůzce zahraniční hosty k přistávací ploše helikoptéry.

Šéf místní policie Razak byl údajně zasažen celkem čtyřikrát: dvakrát do nohy, jednou do břicha a do hrudi.

Razak byl považován za jednoho z nejschopnějších afghánských lídrů. Jako šéf regionální policie zodpovídal za bezpečnost v provincii Kandahár, někdejší baště Tálibánu.

Během svého života přežil tucty pokusů louhodobě ho kritizovali zejména obránci lidských práv.  o atentát v regionu.

Podařilo se mu uklidnit válku v dříve nejproblematičtější provincii a bezpečí ve městě dlouhodobě udržet. I proto ho Američané považovali za nepostradatelného spojence.

Provázely ho však i kontroverze. Dlouhodobě ho kritizovali zejména obránci lidských práv. Devětatřicetiletý Razak byl často obviňován z mučení, mimosoudního zabíjení a dalšího porušování lidských práv.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní ho obviňoval z korupce a opakovaně proto zvažoval jeho propuštění ze služby.

(pel)