Prezident Zeman byl zkompostován (ilustrační foto).

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman zakopal prezidenta Miloše Zemana do kompostu. Šlo však zatím „jen“ o nástěnné obrazy s fotografií hlavy státu, které ředitel již dříve nechal vyhodit ze všech učeben školy. Důvodem Zemanova zkompostování byly prezidentovy vulgární výroky v živém vysílání České rozhlasu. 

Prezident Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas v přímém přenosu mluvil o ekonomických zm*dech. Jeho slova vyvolala rozporuplné a většinou silně kritické reakce. Velká část politiků napříč politickým spektrem ho za vulgarismy odsoudila.

Ředitel teplického gymnázia a neúspěšný kandidát na senátora Zdeněk Bergman se s prezidentem Milošem Zemanem kvůli jeho vulgárním výrazům v přímém přenose vypořádal po svém. Zbavil se obrazů prezidenta, které už dříve nechal ze zdí gymnázia sundat.

„Před čtyřmi lety jsem nechal svěsit obrazy pana prezidenta, které do té doby visely na čelní stěně každé učebny. Důvodem bylo chování, za které ve škole dávám ředitelskou důtku – použití sprostých slov ve veřejném projevu,“ vysvětlil na sociálních sítích s odkazem na Zemanova slova „ku*da sem, ku*da tam“.

„Nyní, po rozhovoru pana prezidenta pro Český rozhlas, jsem školníkovi uložil, ať ty obrazy zahrabe do kompostu,“ dodal ředitel gymnázia, která se letos pokoušel za Teplice probojovat do Senátu.

Se ziskem 21,10 % hlasů skončil v prvním kole voleb na druhém místě, Ve druhém kole se utkal s občanským demokratem Jaroslavem Kuberou. V něm však prohrál poměrem hlasů 44,39 % : 55,60 %.

Na sociálních sítích někteří diskutéři Bergmanovo gesto ocenili, další to považovali na zneuctění prezidenta.

„Pana prezidenta vám neberu. Jen jsem vyjádřil jisté opovržení jeho slovníkem,“ vysvětlil Zemanovým příznivcům ředitel gymnázia.

Zeman svá vulgární slova adresoval konkrétním osobám, které podle něj okradly Čechy. Konkrétně zmínil miliardáře Viktora Koženého a Zdeňka Bakalu.

„Jestli je někdo lump, měl by o tom rozhodnout soud. Ne prezident, ne dav na ulici. Chci žít v právním státě,“ dodal Bergman. (sfr)