Do Česka přijede americký ministr obrany James Mattis.

Oslav vzniku Československa se osobně zúčastní americký ministr obrany James Mattis. Přijede na vojenskou přehlídku ke 100. výročí republiky. Setká se také nejspíš s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (ANO).

„Bezprostředním důvodem pro pozvání byla účast na vojenské přehlídce,“ uvedl k Mattisově návštěvě Prahy český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček pro Lidové noviny.

Česká diplomacie podle něj původně vyjednávala o návštěvě amerického viceprezidenta Mika Pence. Ten ale vzhledem k nadcházejícím volbám do Kongresu USA nemohl přijet.

Kromě Česka navštíví Mattis také některé další evropské země.

Roli v pozvání amerického ministra obrany prý sehrály také zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu. Ta chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty.

„Američané samozřejmě vnímají, že od vstupu do NATO jsme ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To samozřejmě vyvolává vyšší míru aktivity na straně USA,” řekl Kmoníček.

Program několikahodinové návštěvy amerického ministra v Praze se stále upravuje. Podle LN se však očekává setkání s českým ministrem obrany a premiérem Andrejem Babišem. Zda se Mattis sejde i s prezidentem Milošem Zemanem, není jasné.

(pel)